Учні з Радивилова побували на Світовому форумі демократії
Рівненщина

Учні з Радивилова побували на Світовому форумі демократії

29 листопада 2018, 13:24
0
0
Сподобалось?
0

Для нас, членів команди «Радодрайв», ще в пам’яті  минулорічний тижневий збір під Києвом. Тоді команда вийшла у фінал проекту «Відкривай Україну!» за відмінно зреалізований проект спільно з громадою. Співпраця школярів з громадою, особиста підтримка проекту міським головою Карапетяном М.А., директором закладу Фаєвською А.В. була високо оцінена на всеукраїнському рівні. Даний проект дав поштовх для участі в інших заходах, зокрема Х Міжнародному фестивалі «Дитятко». І знову перемога!

Учні Радивилівського НВК «Школа №1-гімназія»  стали переможцями Х Міжнародного телефестивалю «Дитятко» в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!» та взяли участь у  Світовому форумі демократії – 2018 , який проходив у Страсбурзі з 19 по 22 листопада. Програма візиту була цікавою та насиченою. Близько 2000 учасників з 65 країн протягом трьох днів обговорювали забезпечення та сприяння рівності у правах і можливостях жінок та чоловіків в усіх сферах життя, що є одним з ключових питань демократії. Впродовж першого дня  школярі побували на відкритті та дискусійних панелях форуму, тема якого цього року стосується питанням гендерної рівності та боротьби проти всіх форм насилля щодо жінки. Як зазначив під час відкрити форуму Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, гендерна нерівність є бар’єром у економічному розвитку країн. Він наголосив, жінки мають бути належно представлені у владі, в тому числі це стосується великих приватних організацій та корпорацій. «Головною трансформуючою силою є жінки, адже саме жінка приносить в політику свої цінності та може звернути увагу на жіночі проблеми. Тому всі ми маємо розуміти, що не менше 40% у всіх представництвах мають складати саме жінки», – зазначив генеральний секретар Ради Європи. За його словами, єдиним прикладом феміністичного уряду, який сьогодні працює в Європі є уряд Іспанії. Саме тут із 17 Міністрів – одинадцять жінок. За словами Міністра юстиції Іспанії Долорес Дельгадо, до такої конфігурації й загалом явища «жінка при владі» країна йшла тривалий період, але й досі гендерне питання залишається актуальним для країни. Цього ж дня переможці фестивалю "Дитятко" за круглим столом зустрілися із головою Ліги захисту прав жінок "Гармонія рівних" Олександрою Голуб, яка була Єдиним спікером на цьогорічному форумі від України та поспілкувалися із нею на тему виховання лідерських якостей у молоді, а також важливість освітніх закладів у цьому процесі. 

Перебуваючи у Страсбурзі, молодь поспілкувалася із Послом, Постійним представником України при Раді Європи Дмитром Кулебою. За його словами тема форуму – важлива та актуальна для суспільства. «Протягом століть чоловіки визначали роль жінки: що їй робити або ж чого не варто. Я абсолютно переконаний, що чоловіки мають поступитися монополією та надати свободу і право жінкам самостійно вирішувати чим вони хочуть займатися. Гендерна історія базується на єдиному слові – Повага. А гендерна рівність починається із сім’ї», – зазначив він під час спілкування. Діти запитували про шляхи подолання дискримінації, різницю та схожість між українцями та французами, нюанси роботи французьких шкіл та ті особливості місцевої освіти, які можна запровадити у вітчизняній школі. На думку Дмитра Кулеби, схожості: смачна їжа та патріотизм. Відмінність: французи більш відкриті до світу. Щодо системи навчання, то у Франції вона побудована не на запам’ятовування, а на розумінні, де можна знайти необхідну інформацію, та здатності це зробити. Крім того, дітей навчають медіаграмотності й вони мають більше часу для відпочинку, ніж українські однолітки.“Все в наших руках. Ніхто нічого не зробить за нас. Все залежить від нас, від кожної людини”, – підсумував він. Також школярі відвідали Постійне представництво України при Раді Європи у Страсбурзі, де поспілкувалися із заступником постійного представника Олександром Карасевичем та першим секретарем представництва Артуром Огановим. Поговорили про реформу місцевого самоврядування, соціальну відповідальність, гібридну війну та здоровий образ життя.Призери Міжнародного дитячого телефестивалю «Дитятко» відвідали Європейський суд з прав людини, де поспілкувалися із керівником українського відділу секції попереднього розгляду скарг Європейського суду з прав людини Дмитром Третяковим. Дмитро Третяков, керівник українського відділу секції попереднього розгляду скарг Європейского суду з прав людини, розповів українським школярам про історію створення суду та його основні завдання. Наразі в ЄСПЛ на розгляді знаходиться понад 7,5 тисяч справ, з яких 4,5 тисячі стосуються Донбасу та Криму.За словами Дмитра Третякова, Україна займає третє місце серед країн за кількістю позовів. Найчастіше українці скаржаться на порушення прав власності, порушення прав переселенців. Третина із усіх позовів стосується несправедливості судових розглядів.

Юнаки та дівчата побували в Європейському молодіжному центрі. Це один з двох молодіжних центрів, який створено в Раді Європи, ще один діє в Будапешті. Мета цього центру – створити єдину платформу для спілкування молоді, громадських організацій. Центр надає навчальний простір для молоді, працює за системою неформальної освіти. Крім того, школярам розповіли про програми, стажування та інші можливості для української молоді в рамках роботи молодіжного центру. Такі Молодіжні центри у ЄС фінансуються завдяки підтримці Ради Європи, спонсорських коштів та із місцевих бюджетів.

Також українські школяри відвідали Будинок підлітків. Teen House – це місце, де кожну дитину та молоду людину віком від 11 до 25 років вислухають, нададуть консультацію чи необхідну підтримку. Фахівці допомогають кожному, хто звертається за підтримкою, знайти відповіді на свої питання чи вирішення проблеми з будь-яких напрямків: психологічної підтрики, соціальних, освітніх чи юридичних питань, тощо. По всій Франції відкриті спеціально оформлені кімнати (Будинки підлітків), де будь-яка дитина, батьки можуть отримати безкоштовну консультацію та допомогу від фахівців більш як 50 професій.

Поза зустрічами, дискусіями та інтерв’ю переможці «Дитятка»  мали й  розширену пізнавальну програму, яка дозволила у стислий час познайомитися зі Страсбургом та його історією. Подорожуючи Страсбургом на водному трамвайчику, завдяки аудіо супроводу  школярі дізналися  про історію міста, Воронячий міст, Рибний ринок,  про Малу Францію та Марсельєзу, яка була написана у Страсбурзі як марш революціонерів, а зрештою стала гімном Франції.

Участь у подібних заходах, неоціненний досвід та знання, отримані під час поїздки,  сподіваємось, мотивуватимуть школярів для участі у нових проектах.

Руслана МУДРИК, заступник директора з виховної роботи

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися