Рівне двічі проголошували столицею об’єднаних республік
Рівненщина

Рівне двічі проголошували столицею об’єднаних республік

31 січня 2019, 16:41
0
0
Сподобалось?
0

Цієї зими українці відсвяткували 100-річчя з Дня Злуки. 22 січня 1919 року відбулося об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки у єдину державу на чолі із Симоном Петлюрою. Суттєву роль у цих історичних подіях відіграло і Рівне – сюди прибув уряд Директорії УНР, і місто двічі за рік проголошували столицею.  

За словами працівниці Державного архіву Рівненської області Людмили Леонової, вперше статус столиці Рівне отримало у квітні 1919 року. Тоді Директорія УНР, на чолі якої був Симон Петлюра, під тиском Червоної армії змушена була залишити Київ. На залізничну станцію Рівного прибув вагон з урядовцями, сюди перенесли й керівний центр. Тим часом головний військовий отаман і штаб дієвої армії дислокувалися у райцентрі Здолбунів.

З квітня по травень 1919 року у Рівному сформувався новий уряд. Серед першочергово прийнятих документів була постанова Ради народних міністрів, у якій йшлося про те, що у вищих початкових школах запроваджується обов’язкове вивчення української мови та літератури й історії України. Також Директорія УНР затвердила закон про безкоштовне обов’язкове навчання всіх дітей шкільного віку, які були громадянами України. Новий кабінет міністрів вів активну боротьбу проти більшовиків.

Попри це, події на фронті розвивалися не на користь українського війська. Тож 5 травня штаб армії евакуювали з Рівного до Радивилова, і місто перестало бути центром.

– Друге проголошення Рівного столицею України також припадає на квітень 1919 року. Коли 27-річний генерал-хорунжий Володимир Оскілко спробував усунути Симона Петлюру від керівництва армією УНР та влаштував державний переворот, – каже Людмила Леонова. – Новий кабінет міністрів не приховував намірів створити в Україні «Республіку трудових рад» і укласти мирну угоду з більшовицькою Росією. Це одразу ж позначилось різким загостренням політичної обстановки у Рівному, оскільки Володимир Оскілко був переконаний, що «українські більшовики» приєднають Україну до Росії. Тож прийняли рішення довести державний переворот до кінця та усунути Симона Петлюру від влади. 

Його з міністрами арештували. Натомість Володимир Оскілко оголосив себе новим головнокомандуючим.  Втім, переворот зазнав поразки. Усіх міністрів і воєначальників Петлюри, яких захопили заколотники, звільнили після доби арешту. Хоча соратники радили Володимиру Оскілку розстріляти їх. Самому ж отаману вдалося втекти. Думаючи, що на нього чатує контррозвідка Симона Петлюри, він кілька днів переховувався у селі Мирогоща Дубенського району, а 12 травня здався полякам.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися