Відомій госпітальєрці Яні Зінкевич дали квартиру
Рівненщина

Відомій госпітальєрці Яні Зінкевич дали квартиру

22 лютого 2019, 13:31
0
0
Сподобалось?
0

Ця героїчна жінка добровольцем пішла на передову. Яна Зінкевич з Рівного створила медичний батальйон «Госпітальєри». У перші місяці власноруч витягла з-під обстрілів та врятувала не менше двох сотень бійців. Поки сама не опинилася у лікарні.

Яні було 19. Її героїзм вражав усіх. Здавалося, для дівчини не було неможливого – безстрашно повзла за пораненими навіть під свист куль. Яні дякували наші бійці за спасіння і проклинав ворог. А вона далі самовіддано робила свою справу. А ще там, на війні, закохалася. І продовжила вивозити поранених з фронту у госпіталі разом з обранцем Максимом Корабльовим.

Та 5 грудня 2015 року близько четвертої ранку авто «Госпітальєрів» на слизькій трасі «Донецьк – Павлоград» потрапило у страшну аварію. За кермом був Максим. Машина втратила керування і кілька разів перекинулася. У якийсь момент Яну викинуло із салону. Пізніше медики дивувалися: дівчина зазнала травм, несумісних із життям. Бо мала переламаний хребет, зламані ребра та ключицю, страшні ушкодження внутрішніх органів, контузію… Але дихала, боролася, хотіла жити!

Яну транспортували в Ізраїль через кілька днів після ДТП. Її оперував хірург зі світовим ім’ям Алон Фрідландер. Сім годин він разом з командою медиків чарував над хребтом дівчини. Потрощені хребці з’єднали численними металевими скобами, сподіваючись, що важку пацієнтку таки вдасться поставити на ноги. Та навіть після довгої реабілітації нижні кінцівки не слухалися. Тож волонтерці довелося пересісти на інвалідний візок.

Але сталося інше диво: попри важке каліцтво та невтішні прогнози, Яна… завагітніла. Від Максима, який був з нею.

Та, на жаль, після народження дитини Яна знову лишилася сама. Попереду у неї була ще одна «війна» – розлучення. І цей удар долі витримала з гідністю.

Буквально за кілька тижнів після пологів жінка відновила волонтерську роботу. Керує «Госпітальєрами» й нині. Першу свою нагороду – пам’ятний знак «За воїнську доблесть» – медик отримала у 2014-му. Пізніше були ордени «За заслуги» ІІІ ступеня, «За спасіння життя», «Народний Герой України»… А днями Рівненський міськвиконком ухвалив рішення про виділення для Яни Зінкевич квартири. Однокімнатне помешкання придбали за кошти місцевого бюджету. Квартира – на першому поверсі, аби мужній волонтерці було зручно виїжджати на вулицю в інвалідному візку. Бо легендарна волонтерка це заслужила не лише добрими справами, а й своєю кров’ю. Вона вступила до Державної медичної академії Дніпра. І далі, хоч не ходить, воює і рятує.

Наталія КРАВЧУК, м. Рівне

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися