Замісна підтримуюча терапія – один із механізмів зменшення кількості злочинів, скоєних наркозалежним
Рівненщина

Замісна підтримуюча терапія – один із механізмів зменшення кількості злочинів, скоєних наркозалежним

28 лютого 2019, 18:05
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 28 лютого, у Головному управлінні поліції області відбулися заняття зі службової підготовки поліцейських та представників громадських організацій, що опікуються правами наркозалежних. 

Спікерами заходу виступили Людмила Рибчук - президент Рівненського благодійного фонду "Наше Майбутнє", Тамара Трецька – представник міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» та лікара нарколога.

Громадські діячі презентували історію впровадження замісної підтримуючої терапії для споживачів наркотиків в Україні. Саме ця програма на думку благодійників, дає можливість частково соціалізувати таких людей та позбавити їх необхідності вчиняти злочини, щоб заплатити за наркотик. 

Суть замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) полягає у щоденному довготривалому прийомі наркотичних пігулок замість уживання ін’єкційних наркотиків. ЗПТ має на меті не допустити розвиток у хворого синдрому відміни підтримувати у хворого стабільний стан фізичного комфорту та стримувати потяг до нелегальних опіоїдів.

«Варто зауважити, що пацієнти, які перебувають на замісній терапії отримують спеціальне посвідчення учасника програми, — зазначила Людмила Рибчук. — Крім того, лікар видає листок призначення наркотичних препаратів. Саме це і є підтвердженням того, що це наш пацієнт, а наркотики є життєво необхідними для нього ліками».

 

У свою чергу Тамара Трецька повідомила, що за даними центру громадського здоров’я на Рівненщині станом на січень 2019 року програмою  ЗПТ користується 178 осіб:

«І хоча ця програма досі не є «популярною» в Україні, але саме вона дає можливість стримати ВІЛ/СНІДу й інших хвороб. Ще кілька років тому про наркозалежних і чути не хотіли, адже для суспільства вони були злочинцями. Сьогодні усі ми розуміємо, що це — хворі люди, і їм потрібна наша допомога». 

Крім того спікери розповіли поліцейським про постконтактну профілактику вірусу ВІЛ/СНІДу. Адже, поліцейські напряму контактують з ін’єкційними споживачами наркотиків під час проведення слідчих дій. Під обшуку вони можуть ненароком вколотися використаною голкою. В таких випадках  варто негайно, впродовж 72 годин, звернутися в медичні заклади, аби прийняти постконтактну профілактику, яка майже на 100% знімає ризик зараження ВІЛ. 

На завершення поліцейські отримали свідоцтво про проходження семінару.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися