На 50-річчя батькові донька замовила його… вбивство
Рівненщина

На 50-річчя батькові донька замовила його… вбивство

16 березня 2019, 13:39
0
0
Сподобалось?
0

У Ромейках Володимирецького району досі пам’ятають той жахливий жовтневий день 2012 року. 17-річний місцевий хлопець пішов у ліс по гриби і знайшов спалені рештки людини. Пізніше по вцілілій сторінці паспорта встановили, що загиблий – житель Вараша (тоді місто називалося Кузнецовськ) Федір Манзик. За його вбивство було засуджено доньку Олену та чотирьох її спільників. Ніхто з них з вироком не погодився. У лютому цього року справу розглядав Волинський апеляційний суд.

Родина Федора і Лідії Манзиків була звичайною радянською сім’єю. Він  працював водієм на атомній станції, вона – на будівництві. Отримали  квартиру, з різницею у шість років народилися дві доньки – Олена та Наталя. Жили, як і більшість людей у ті часи. Бувало, і в чарку заглядали. Та десь в кінці 90-х років дружина покинула чоловіка і поїхала з малолітніми доньками на Одещину слідом за своїм новим коханням. Правда, меншу, Наталю, майже одразу забрала її сестра на Рівненщину. А старша, Олена, залишилася з матір’ю. Кажуть, працювала офіціанткою, потім подалася до Лівану. Як там їй доводилося гроші заробляти, ніхто правди достеменно не знає. Тільки подейкують, що не руками вона трудилася. Періодично жінка приїжджала в Україну, встигла вийти заміж за молдаванина, у 2010 році народила сина. Через два роки кинула чоловіка і приїхала з дитиною до батька у Вараш.

29 вересня у квартирі була гулянка – святкували 50-річчя Федора. Приїхала менша донька Наталя з чоловіком. Вони пішли спати.

Близько одинадцятої вечора на кухні залишилися Олена з батьком та їхній знайомий Олександр. Слово за слово, почалася сварка, а далі – і бійка. Товариш по чарці гамселив Федора ногами по голові, тулубу, а рідна донька все підбивала. А коли татко вже лежав на підлозі, сказала його задушити. Той спочатку здавлював шию руками в гумових рукавичках, але «любляча» доця піднесла полімерну жилку. Федір знепритомнів.

Спільники почали думати-гадати, як би сліди злочину приховати. Олександр видзвонив свого знайомого. Олена пообіцяла чоловіку, що заплатить чотири тисячі доларів, якщо поможе позбутися батька. Недовго думаючи, той погодився. Ще й двох товаришів привів.

Тож четверо чоловіків вночі 30 вересня завантажили тіло нерухомого Федора в багажник автомобіля і вивезли в лісочок поблизу Ромейок.

Там нелюди продовжили знущатися. Чоловіка били дерев’яною палкою, завдали вісім ударів канцелярським ножем у шию, голову та груди, від чого клинок зламався. Четверо чоловіків пізніше свідчили, що Олена також брала участь у вбивстві батька.

– Лєна взяла ножик, підняла батькові голову і почала різати горло: «Це тобі за мать, це тобі за мене, будеш ти горіть в аду», – згадував на допиті один з убивць.

Над безпомічним чоловіком знущалися півтори години! Потім облили тіло бензином і підпалили. Федір Манзик, за даними експертів, на той момент ще був живий!

Після жахливого вбивства його донька розплатилася зі спільниками і пішла у квартиру. Саме за тих кілька десятків квадратних метрів вона так жорстоко розправилася з батьком.

Вранці, коли Наталя прокинулася і запитала, де батько, її сестра спокійно відповіла, що «пішов догулювати». Пізніше молодша донька сказала, що міцно спала і не чула, як за стіною катували її тата.

За жорстоке вбивство батька Олену Манзик засудили до 13 років позбавлення волі, трьох її спільників – до 12 років, а водія автівки – до 10. Вирок не влаштував ні засуджених, ні прокурорів. Перші вказували на те, що, мовляв, не було попередньої змови, а все трапилося спонтанно.

Та й без жорстокості, бо все, що відбувалося у лісовому масиві, «не мало місце стосовно живої людини».  Прокурори ж, навпаки, переконували, що вирок надто м’який.

У Волинському апеляційному суді, взявши до уваги результати експертизи, прислухалися до думки прокурорів. Тепер доньці доведеться перебувати за ґратами 15 років, її трьом спільникам – 14. А четвертого відпустили прямо у залі суду – свої 10 років покарання він відбув: за законом Савченко чоловіку зарахували один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Наталка СЛЮСАР,  Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися