У одному селі - майже 2 тисячі Полюховичів
Рівненщина

У одному селі - майже 2 тисячі Полюховичів

27 березня 2019, 20:45
0
0
Сподобалось?
0

У Зарічненському районі Рівненської області є населений пункт Серники. У ньому трохи більше ніж дві з половиною тисячі мешканців. Звичайне село, але на запитання: «Яке у вас прізвище?» – ви почуєте від більшості з них однакову відповідь: «Полюхович».

Напис «Полюхович» можна побачити і на табличках кабінетів у сільраді. І всі ці люди – не родичі. Однофамільців у селі 1919 осіб, повідомляє "Радіо Свобода". 

Як так склалося – ніхто не знає напевно.

Побутують певні легенди: перші Полюховичі в Серниках з’явилися близько 500 років тому. Спочатку польська королева Бона зробила дворянами Лук’яна Полюха і його братів, яким вона ж і дала прізвище – Полюховичі. Від них, за цією легендою, і почався рід Полюховичів. За однією з версій, одружитися на простих селянах нащадки цих дворян не хотіли і тому брали шлюб із далекими родичами. Зараз Серникам журналісти часто присвячують свої матеріали, а місцеві жінки, виходячи заміж, не змінюють паспортів.

«Дружина – Полюхович. Коли вийшла заміж, то не змінювала вона прізвища, тому що вона Полюхович Ольга Василівна. А я – Полюхович Василь Антонович. А що ж міняти? Полюховичі! І ми пишаємося, що ми Полюховичі!» – пояснює один із місцевих жителів.

«Полюхович Тетяна Миколаївна – я працюю вихователем. У нас є в іншому садочку Полюхович Тетяна Миколаївна – нянечка. Бувало таке, що зарплату нам поплутали, нарахували не так», – розповідає вихователька.

 Але в списках виборців Полюховичів, як кажуть у сільраді, не плутають.

«Я працюю з 2005 року. Раніше ми друкували списки, і з цими Полюховичами важко було. Може, збився, а, може, двічі назвав того самого. Зараз легше», – говорить секретар Серницької сільради Надія Полюхович.

Повні тезки тут зустрічаються десятки разів. Полюховичів на виборчих дільницях ідентифікують за адресою і датою народження.

«Є така ситуація, що дійсно збігаються і ім’я, і по батькові теж. Але це не вплине на списки або результати. Тому що і місце народження, і адреса проживання у кожного різні», – уточнює начальник відділу ведення Держреєстру виборців Зарічної райдержадміністрації Тетяна Ломако.

Плутали в Серниках хіба що кандидатів. У 2010 році на посаду голови сільради балотувалися відразу п’ять Полюховичів. Причому двоє з них – Івани Івановичі. Обидва безробітні, і виборці відрізняли їх хіба що за датою народження. Тому кандидати просили вписати в бюлетені їхні прізвиська.

«Один Полюхович Іван Іванович – Гринюк. Інший Полюхович Іван Іванович – Кашевар. Але законодавство забороняє писати в бюлетені в дужках прізвиська. Ну ось, може, хтось втратив голоси, а хтось отримав», – згадує голова Серницької сільради Василь Полюхович.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися