У Рівному вшанували Симона Петлюру
Рівненщина

У Рівному вшанували Симона Петлюру

22 травня 2019, 19:44
0
0
Сподобалось?
0

У Рівному вшанували річницю від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, Голови Директорії, Головного Отамана Військ і Флоту Української Народної Республіки.

З цієї нагоди біля пам’ятного знаку Симону Петлюрі у Рівному зібралися представники влади, військові, громадськість. Присутні вшанували пам’ять державного діяча та поклали квіти.

До слова, вулиця Симона Петлюри в Рівному названа на честь Голови Директорії УНР, який бував у місті в часи Перших визвольних змагань та виступав на мітингах перед громадою саме на цій вулиці. Тут також встановили пам’ятник Симону Петлюрі.

Історична довідка

Симон Петлюра народився 22 травня 1879 року у Полтаві. Зі студентських років брав активну участь в українському суспільно-політичному житті. Після формування в червні 1917 року першого уряду УНР очолив військове відомство і всю енергію спрямував на створення українських збройних сил.

Не погоджуючись з політикою Голови Генерального Секретаріату Володимира Винниченка щодо принципів формування українського війська, подав у відставку і вийшов з уряду. Це була чи не перша політична відставка в українській політиці у ХХ ст.

У травні 1919 року очолив Директорію УНР. У важких внутрішніх і зовнішніх умовах керував збройною боротьбою проти російських більшовицьких і білогвардійських військ. Робив усе можливе, аби запобігти єврейським погромам.

Енергія та наполегливість Петлюри визначили його безперечний авторитет як лідера українського національного руху й після поразки Української революції 1917–1921 років. Слово «петлюрівщина» на довгий час стало вживатися на означення боротьби за незалежну Україну.

Постать Симона Петлюри викликала острах у комуністичного режиму.

25 травня 1926 р. у Парижі його розстріляв більшовицький агент Шварцбард.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися