Жінка з Рівненщини виварює немовлятам ляк
Рівненщина

Жінка з Рівненщини виварює немовлятам ляк

29 червня 2019, 12:43
1
1
Сподобалось?
1

Протягом багатьох років Валентина Гвоздецька із села Дюксин Костопільського району на Рівненщині спалює людям рожу, викачує протяги, виварює немовлятам ляк, піднімає шлунок… Ці та інші недуги лікує молитвою.

Почала допомагати ще школяркою

Валентина розповідає, що дар їй передався від рідних. Мати вміла виварювати ляк дітям, спалювати рожу, викачувати різні болячки яйцями, знімала вроки… Тато підбирав животи тим, у кого був опущений шлунок. Деякі знання успадкувала й від бабусі, яка також допомагала людям.

– Вперше вміння проявилися, мабуть, у класі дев’ятому. Поверталися з однокласницею зі школи, а вона каже, що дуже болить голова. Я потерла руки, щоб розігріти долоні, потримала над нею кілька хвилин – і недугу наче рукою зняло, – пригадує жінка. – Тепер люди з різними проблемами приходять. Намагаюся усім допомогти. Зі всіма бідами борюся молитвою. А от підхід до кожного повинен бути індивідуальним.

Ритуал проводить зранку, поки не поснідала

Найчастіше до Валентини йдуть ті, хто має діток, просять виварити ляк малечі. Жінка гріє у чайнику воду, поки не закипить – молиться. Затим виливає окріп у глибоку миску, тричі перехрестивши ножем, ставить всередину чашку, перевернуту догори дном. Якщо вода сховається всередину – малюк був зляканий. Дію треба повторювати доти, доки чашка не перестане «вбирати» воду. Знахарка каже, що дитина має бути присутня при змовлянні. Якщо ж немає такої можливості, просить рідних принести річ малечі.

Захворювання шкіри, яке в народі називають «рожею», Валентина Гвоздецька спалює за допомогою лляного прядива. Льон повинен бути освячений у церкві, а свічка, якою палитиме, – громовиця. Прядки жінка скручує клубочками і спалює над хворим місцем, читаючи при цьому спеціальну молитву та примовляння. Якщо при випалюванні попіл піднімається до стелі, це означає, що хворий одужує.

– Буває, приходять люди і скаржаться, що десь протягнуло шию, голову... Тоді набираю у склянку звичайної води, говорячи молитву, качаю хворого яйцем. Воджу кругами по голові, далі переходжу до вух, носа, опускаючись нижче до тулуба, рук та ніг. Після того, як прокачала трьома яйцями, розбиваю їх у склянку з водою, накриваю зверху рукою, збовтую у різні боки й ставлю на стіл. Якщо над білком підуть «стовпи», це означає, що треба ще раз качати, – ділиться секретами. – Яйце людині не шкодить, навпаки – викачування очищає тіло та душу. Ритуали важливо проводити зранку, поки не поснідала.

Марія КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Напишіть номер

    7 листопада 2019, 18:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися