Програмісти з Рівного створили равликову ферму
Рівненщина

Програмісти з Рівного створили равликову ферму

29 червня 2019, 15:17
0
-1
Сподобалось?
-1

Кілька місяців тому ІТ-спеціаліст з Рівного Роман Денькович разом з колегою Дмитром заснували у селі Привільне Дубенського району Рівненщини равликову ферму. Тут вирощують два види молюсків – середземноморських та африканських. Поки що партнери працюють лише на експорт. У Європі, кажуть, на равликів чималий попит.

Чоловіки розповідають, що довго шукали справу, яка б не лише приносила прибуток, але й була цікавою. Оскільки равликовий бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, лише набирає популярності, вирішили й собі збудувати молюскову ферму.

Новоспечені бізнесмени зізнаються, оскільки у цій справі вони новачки, то багато чому ще вчаться. Проте вже мають безліч ідей, як популяризувати равликове підприємство. У найближчих планах – запрошувати на ферму туристів, влаштовувати дегустації готової продукції.

– Вирощування равликів – процес тривалий і складний.  Взимку у тварин починається інкубаційний період, який продовжується аж до травня. У спеціальному приміщенні молюски відкладають ікру, яку кладемо в інкубатор, і чекаємо, доки вилупляться равлики, – ділиться секретами Роман. – Тих, що з’явилися раніше, забираємо в теплицю, а  щойно потепліє – молоде поголів’я випускаємо у поле.

Цікаво, що равлики відкладають ікру лише вночі та закопують її в ґрунт. Ці молюски – гермафродити, тож після спарювання вагітніють обидві особини, кожна з яких скидає близько 200 ікринок. Після цього фермери їх відправляють на інкубацію. Якщо вчасно не забрати «дитинчат», які вилупилися, то вони починають їсти кокони інших.

Равликова ферма програмістів розташована на трьох гектарах землі. Територія огороджена щільною сіткою, аби живність не втекла. На полі виставлені спеціальні дерев’яні піддони, під якими й живуть молюски. Збоку – дві теплиці, де «молодняк» тримають до весни.

– Равлики невибагливі, проте роботи біля них вистачає. Харчуються молюски рослиною перко – це гібрид капусти та рапсу, який вивели спеціально для слимаків. Трохи годуємо комбікормом. Важливо не перестаратися з їжею, бо тоді тіло равликів стане більшим за мушлю, й вони помруть. Ростуть вони до середини жовтня, а тоді їх продаємо, – додає Роман Денькович. – Молюсків експортуємо у Європу. Там на них чималий попит, а місцеві фермери не встигають покривати його. Відправляємо живий товар. Перед цим равликів охолоджуємо, щоб вони впали у сплячку. Затим фасуємо по сітках і складаємо у ящики. У Європі равлики – справжній делікатес. Страви з них у ресторанах коштують недешево. Також слимаків використовують у косметології. Креми та маски з їхнього слизу сприяють відновленню шкіри.

Марія МАРТИНЮК

Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися