У місті на Рівненщині гусениць збирають відрами
Рівненщина

У місті на Рівненщині гусениць збирають відрами

14 вересня 2019, 14:32
0
0
Сподобалось?
0

У Сарнах – напасть: вулиці міста заполонила гусінь. Волохаті створіння об’їдають дерева та кущі й у багатоповерхівках добираються до вазонів на четвертих поверхах! Справжні тобі гусениці-альпіністки. Місцеві жителі у розпачі.

Щоранку власники приватних осель озброюються віниками та пилососами. Змітають-здувають гусениць зі стін будинків та дерев, скидають волохатий «урожай» у відра та спалюють. Роблять це по кілька разів впродовж дня. Обов’язкову процедуру проводять і ввечері. Та на ранок гусені не меншає. Плачуть: вичищають із садків по кілька відер цієї нечисті щодня! І така ситуація вже тиждень. Листя дерев та кущів уже на гектарах земель світить прожилками – зелені на них катма.

Так господарює у Сарнах американський білий метелик, кажуть у Рівненському обласному управлінні Держ­продспоживслужби. Фахівці у вересні зафіксували рекордне поширення його личинок. Пояснюють: плодючість метелика (від одного може бути до трьох тисяч яєць) зросла через погодні умови – високу вологість та тепло. Зважаючи на ситуацію, у районі навіть запровадили карантинний режим.

Найперше мова про Сарни, де вже заражено понад 4,5 гектара. А в Гощі та селі Бабин Гощанського району – 3,7 гектара. Шкідник мігрує і вже зазіхнув на здолбунівські землі.

– Американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур, – розповіли в управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області. – Улюбленими культурами є шовковиця, айва, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль та яблуня. Бачите павутинні гнізда на рослинах – беріться за боротьбу з ними. Бо якщо зараз пошесть не зупинити, у наступному році вона буде страшнішою. Адже шість-вісім гнізд цього шкідника здатні знищити дерево повністю.

Війне у Сарнах вітерець – на голови людям сипле гусеничний дощ. Щоб це зупинити, комунальники оброблять в місті дерева отрутохімікатами. Влада просить робити це і власників приватних господарств. Хоч попереджає, що «хімія» токсична, тож слід дотримуватися заходів безпеки та використовувати індивідуальні засоби захисту. У місцевому дитсадку територію обробили у вихідні, поки діток не було.

А поки гусінь смакує деревами і кущами, господарі рахують збитки.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися