Чех шукає родину на Рівнещині
Рівненщина

Чех шукає родину на Рівнещині

24 листопада 2019, 17:28
0
0
Сподобалось?
0

Незвичний гість був нещодавно у Терешеві Млинівського району. Шукати свою родину приїздив Мілош Сува з чеського міста Менгер.

Річ у тім, що колись поряд з Терешевом була розташована чеська колонія. Взагалі переселенці з чеських земель прибули в наші краї у 1868 році, а в Терешеві оселилися дещо пізніше – у 1895 році. Тоді вони тут купили земельну ділянку і, як кажуть, кинули життєвий якір. Серед перших чеських поселенців був і прадідусь пана Мілоша – Іван Сува. А дідусь Йозеф і тато, також Йозеф, народилися вже у Терешеві.

Тато Мілоша 1927 року народження. У 1944-му, після приходу в наші краї Червоної Армії, 17-річний Йозеф вступив до війська чеського і брав участь у розгромі нацистської Німеччини – хороброго вояка фронтові дороги привели аж до Берліна. Після війни Йозеф Сува залишився в Чехії, а у 1947 році його земляки з Терешева також  виїхали на свою батьківщину.

У пошуках місця народження та проживання дідуся і тата пан Мілош Сува і прибув в українське село. На жаль, сліди хати його рідних заметені часом. Однак досі в Терешеві стоїть будинок дідусевого брата Владзя Суви, який після війни навіть очолював місцеву сільську раду, тож Мілош бодай частково доторкнувся до родинних коренів.

А тепер трішки про сумне і прикре. Поряд із Терешевом розташоване колишнє чеське кладовище, на якому Мілош шукав могилу прадідуся Івана Суви. На жаль, місце вічного спочинку представників його народу занедбане. Подивився на все те пан Мілош і пообіцяв обов’язково повернутися, щоб облаштувати кладовище у Терешеві.

Віталій ТАРАСЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися