Рівненщина

Гостей частує… слимаками

10 грудня 2018, 18:06
0
0
Сподобалось?
0

Молюски збільшують чоловічу силу

Екзотичним делікатесом частує своїх гостей 53-річний Микола Андрощук із села Новоселівка Млинівського району Рівненської області. Коронною стравою чоловіка є смажені на пательні слимаки виноградні. Гурман запевняє, гості вмить з’їдають таку закуску. Бо ж молюски не лише смачні, а й надзвичайно корисні чоловікам. 

Готувати равликів Микола почав близько десяти років тому. Розповідає, якось товариш побачив по телевізору, як в одному з кулінарних шоу розповідали про них. Недовго думаючи, чоловіки спробували й собі приготувати таку страву.

– Як згадаю той випадок, то й досі сміюся. Наготували слимаків з панцирами, бо я не знав, як це правильно робити, а друг забув половину рецепта, – пригадує перший досвід Микола Андрощук. – Але нічого, з часом навчилися. Тепер смажені на пательні слимаки – це моя коронна страва. Обов’язково частую нею друзів на день народження та великі релігійні свята. Ніхто не гидує. Усі їдять з апетитом. Хвалять, що смачно. Гарно приготовлені равлики на смак нагадують білі гриби або курячі шлуночки.

Чоловік заготовляє цей делікатес у лісі за селом. Наголошує, збирати равликів треба лише серед листяних дерев. У хвойних слимаки не водяться, бо там мало вологи. Найкраща пора для «полювання» – кінець квітня, травень, коли в молюсків триває період спарювання. Пізніше ж їх знайти надзвичайно важко.

– Я йду до лісу після дощу, коли слимаки вилазять на поверхню. Ловлю їх голими руками. За раз назбирую до п’яти літрів, – продовжує новоселівський гурман. – Вдома добре промиваю і п’ять-шість днів тримаю на «голодному пайку» – даю тільки крихти білого хліба або борошно, щоб равлики очистилися. Потім знову кілька разів мию, кидаю у глибоку посудину з водою. Коли слимаки вилізуть з ракушки, відрізаю м’якоть, промиваю від залишків слизу і закидаю до морозильної камери. Заморожую небагато, кілька порцій, щоб страва не приїлaся.

Приготування ж равликового м’яса Микола Андрощук починає з відварювання. На повільному вогні, каже, їх слід тримати близько сорока хвилин, постійно знімаючи піну. Напівготову страву ще раз промиває і відправляє до прогрітої пательні з товстим дном, щоб не підгоріла, постійно помішує. Наголошує: смажити треба на оливковій олії, бо соняшникова «забере» у страви ніжний смак. А от приправи можна додавати будь-які.

– Смажені равлики – найкраща закуска під горілку. Вона абсорбує алкоголь, і завдяки цьому довго не п’янієш, – розкриває секрет пан Микола. – Суто для себе слимаків не готую. Це делікатес, тож і ласувати ним треба у хорошій компанії. Молюски не лише смачні, а й надзвичайно корисні. Вони багаті білком. А ще це природний тестостерон, який збільшує чоловічу силу.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися