Директор будинку культури Алла ПАСІЧНИК
Рівненщина

Ляльковий театр у віддаленому селі

4 березня 2018, 18:23
0
0
Сподобалось?
0

Село Мильча на Дубенщині заховане за пагорбами та лісами. І якою дорогою не круни, а до райцентру все одно треба добиратися більше двадцяти кілометрів. «І як тут люди живуть?» – подумалося. А виявляється, живуть, не нарікають. Вміють працювати та відпочивати. У місцевому будинку культури діють шість гуртків. А школярі грають у ляльковому театрі!

Директор місцевого будинку культури Алла Пасічник – непосидюча та активна жіночка. І згуртувала навколо себе такий же колектив ентузіастів. Разом вони органі­зовують цікаве дозвілля для односельчан: концерти, вистави. У клубі діють драматичні та вокальні гуртки для дорослих та дітей. Позитивні емоції всім дарує народний ансамбль «Джерело», талановиті майстрині об’єдналися у гуртку «Краса та затишок». А от наймолодшим жителям села найбільше подобаються театралі­зовані дійства з ляльками.

– Наш художній керівник Оксана Войтюк колись працювала шкільним бібліотекарем і там організувала ляльковий театр, – розповідає Алла Іванівна. – А коли прийшла на роботу у клуб, «перейшов» і театр. На жаль, своїх ляльок не маємо – позичаємо у центральній районній бібліотеці. Дітям дуже подобається грати ролі діда, баби, дівчинки Олесі. А ще – казкових звірят: лисичку, вовка, козу. Школярі ховаються за ширмою і смикають за спеціальні ниточки, змушуючи ляльок рухатися. Є персонажі, які ніби самі говорять, то ж треба стежити за тим, щоб вчасно відкривати їм рота – тягнути за нитку.

У лялькових виставах беруть участь учні 4-6 класів. Театр діє вже років п’ятнадцять. Одним з перших акторів був Олег Міщук, а зараз йому вже 26. Щоб дійство виглядало гарніше, культпрацівники самі зробили дерев’яний каркас, зшили новеньку театральну ширму.

– Раніше ми з ляльковою виставою навіть їздили на гастролі, – приєднується до розмови художній керівник Оксана Войтюк. – Виступали у садочках, але зараз цього не робимо. Нема транспорту для перевезення інвентарю, та й ляльки, які зроблені ще при Радянському Союзі, потребують оновлення. Голови героїв виготовлені з картону, то підклеюємо його, підфарбовуємо очі, брови. Шиємо одяг. Стараємося, щоб вони гарно виглядали.

Хлопчикам і дівчаткам дуже подобається працювати з ляльками. Підбирати для них голоси, передавати емоції. Зазвичай за ширмою поміщається шість діток. Коли у будинку культури проходить концерт, неодмінно до пісень та гумору додають і родзинку – лялькову виставу. Маленькі театрали пишаються, що дарують своїм друзям та дорослим неповторну мандрівку у казковий світ.

Руслана СУЛІК, Рівненська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися