Волинь

Унікальні килими вибиває Маруся-вишивальниця

12 жовтня 2005, 00:00
0
0
Сподобалось?
0


У Любешові живе чарівна і юна вишивальниця Марія Дусик. Але ми ніяк не могли знайти її у містечку, бо знають майстриню за дівочим прізвищем Руднік.
– Називайте мене Маруся, а не Марія, – сказала під час нашої розмови волинянка.
За свій 21 рік вона вже багато встигла: отримала професію маляра-штукатура в Любешівському училищі, закінчила Луцьке училище культури та мистецтв за спеціальністю “керівник художньої самодіяльності”. А ще вийшла заміж і народила сина.
– Скільки себе пам’ятаю, з раннього дитинства моя мама вишивала і співала, – розпочала свою розповідь Маруся. – Тому найпершою моєю вчителькою в житті була мама. Ми разом з нею і на сцені виступали. І в школі я співала. В училищі мене вчив Карпо Овдійович Власюк. Дуже мені допоміг, переконав повірити у власні сили, – з теплотою в голосі згадує свого наставника жінка. – У Луцьку вокал викладала Леся Миколаївна Дацик. Я вдячна всім своїм учителям. Люблю вишивати, килими вибивати, малювати, а співати – понад усе!
Вона знає багато українських народних пісень, які виконує разом з мамою та сестрою. Мріє волинянка виступити на великій сцені, щоб її почули і побачили не тільки в Любешові.
– Ще покажу Вам свої вишивки, – жінка запросила нас у сусідню кімнату.
Найбільше мене вразив величезний килим розміром три на чотири метри. Картина не вишивається, а вибивається. Технологія така: спочатку на тканині малюється узор, потім підбираються кольори, і вишивальниця береться до роботи. Щоб вийшла така картина, потрібно, крім часу та терпіння, ще й мати художній смак. Це навіть не захоплення, бо займає весь вільний час.
– Якщо сидіти день при дні, – сказала Маруся, – то потрібно зо два роки, щоб зробити такий килим. Я ще вчилася, то в мене пішло чотири роки. Але все залежить від настрою, сьогодні хочеться – вишиваю, завтра – в’яжу або вибиваю килим.
Крім цих захоплень, молода жінка ще й працює керівником художньої самодіяльності у Любешівському технікумі, хоче створити студентський хор, тому вчиться грати на баяні.
А ще Маруся Дусик смачно готує, в чому ми переконалися, коли скуштували рибної юшки та рибних консервів домашнього приготування.
Андрій КУЗЕМКО,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися