92-річний Василь Денисович ЄФІМЧУК
Рівненщина

Прах батька перевіз із Казахстану у Млинів

19 березня 2018, 11:01
0
0
Сподобалось?
0

Через півстоліття після поховання колишній член ОУН Денис Вікторович Єфімчук повернувся на рідну землю. Його син Василь виконав батьківський заповіт – перевіз прах батька з Казахстану на кладовище у Млинів і поховав поруч з матір’ю Параскою.

Відреклася рідна донька

Свого часу, у 1944 році, сім’я Єфімчуків отримала від радянської влади 25 років спецтаборів: батько Денис і син Василь – по десять років, мати Параска – п’ять. Усі відбули покарання «по повній». А потім ще довго терпіли знущання як «вороги народу».

Батька після важкої хвороби не стало у 1967 році. Помер у казахстанському Цілинограді. При радянській владі перевезти його останки в Україну було неможливо. Ще коли закінчувався строк батькової висилки, йому перекрили шлях на Батьківщину. Потрібна була згода родини, щоб прийняти політв’язня на проживання. Її ніхто не дав, навіть рідна донька не хотіла це зробити, бо він, мовляв, ворог народу. А от при незалежній Україні на перепоховання батька потрібно було багато грошей.

Зустрілися усі разом у далекому Сибіру

До приходу на західноукраїнські землі сім’я Єфімчуків вважалася небідною. Мали на обробітку дванадцять гектарів поля, реманент, худобу. Денис Вікторович усе міг зробити своїми руками і був чоловіком добрим. Змайстрував у селі жорна, олійню, бойню, якими користувався весь сільський люд. Але у 1939 році Єфімчукове господарство почало муляти очі новій владі. Усе йшло до того, що основою для колгоспу на хуторі Олександрівка поблизу села Косарево, де на той час проживали Єфімчуки, стане саме їхнє господарство. Оперуповноважений так і сказав селянину: «Я тобі обіцяю – відправлю в Сибір до білих ведмедів». Утім, усі ці наміри перекреслила війна.

Шлях косаревського «куркуля» проліг до УПА. Там, враховуючи його грамотність (закінчив сім класів), життєвий досвід та нестачу українців-учителів, запропонували зайнятися на окупованій території шкільництвом. Опісля до цієї справи долучився і Єфімчуків син Василь. Але дуже швидко довелося з цілком мирної професії вчителя перекваліфікуватися і стати у бо­йові лави УПА. Деякий час був підрайоновим господарчим – на вісім сіл. Окрім цих обов’язків, брав участь в окремих походах. Аби обірвати окупантам зв’язок у напрямку Рівного та Млинова, повстанська чота за одну ніч зняла дроти зі стовпів майже на двокілометровій лінії. Іншого разу у селі Сатиїв знищили гуральню, з якої німцям постачали питво. Здійснили також збройний напад на млинівського ляндвірта та його охорону. Забрали зброю, якої повстанцям не вистачало. Роззброїли й десять партизанів-розвідників у лісі Кругляки біля села Улянівка. Власне, саме за участь у цій операції Василя Єфімчука тривалий час після спецтаборів не реабілітовували.

Після війни радянська влада засудила Дениса, Параскеву та їхнього сина Василя за матеріалами однієї справи, але місце покарання для кожного було обрано різне. Батька направили у Красноярський край, матір – у Мордовію, а Василеві «дістався» спецтабір суворого режиму в Караганді. Та навіть там шляхи батька і сина перетнулися. Це сталося, коли несамовито лютували морози.

– Першим дізнався про мене батько, випросив у табірного начальства зустріч, а через деякий час офіцер передав мені камізельку. Вона була наполовину солом’яна, наполовину ватяна. А головне – пошита батьковими руками! Як татові у камері вдалося її змайструвати, невідомо, – згадував Василь.

До 75-річчя створення УПА 92-літній Василь Єфімчук  отримав високу державну нагороду – орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Але найбільше його втішило, що зміг перевезти в Україну останки свого тата – чоло­віка, який понад усе любив рідну землю.

Сергій НОВАК, Рівненська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися