Про рівненське Полісся знімуть два фільми
Рівненщина

Про рівненське Полісся знімуть два фільми

21 березня 2019, 18:12
0
0
Сподобалось?
0

Відеофільми про автентичне Полісся, а також вивчення сучасних онлайн-сервісів. Такі грантові проекти реалізовуватимуть митці Рівненщини впродовж року.

 

Автори мистецьких ініціатив отримали кошти від керівництва області – голови облдержадміністрації Олексія Муляренка та голови облради Олександра Данильчука. Сума кожного гранту складає 25 тисяч гривень.

 

Зокрема, краєзнавець і журналіст Олексій Бухало зніме документальний фільм «Водіння куста». Цей обряд зберігся у селі Сварицевичі Дубровицького району, що на Рівненщині. Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять куста». У 2018 році обряд «Водіння куста» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України і буде пропонуватись у цьому році до включення нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

В свою чергу керівник народного гурту традиційного аматорського співу «Ранкова роса» Юрій Ковальчук зніме фільм про традиційні весільні обряди. Окрім того, в рамках гранту будуть створені диски із поліським автентичним фольклором.

 

«До північних районів області вирушить фольклорна експедиція. Учасники спілкуватимуться з місцевими жителями та записуватимуть народні весільно-обрядові пісні, які передалися їм від їхніх нащадків. Зібрані автентичні матеріали будуть впорядковані та оцифровані. І вже у вигляді фільмів та дисків з фольклорним матеріалом потраплять до шкіл та бібліотек області», - поділився планами Юрій Ковальчук.

Таким чином, автентичну поліську пісню планують популяризувати серед дітей та молоді.

Ще одним грантом передбачено проведення «Школи цифрової грамотності для дорослих». Його авторка Ірина Усович – працівниця обласної універсальної наукової бібліотеки – розповідає, що у закладі працюватиме навчально-тренінговий центр. Тут учасники проекту зможуть оволодіти мінімальним набором знань і навичок роботи на персональному комп’ютері.

 

«Сучасне життя неможливо уявити без електронних сервісів. Вони набагато спрощують життя, адже полегшують отримання послуг. Саме тому учасників проекту навчать користуватися популярними сервісами, серед яких Приват 24, HELSI.ME. А ще слухачів тренінгу навчать користуватися соціальними мережами тощо», - розповідає Ірина Усович.

 

У рамках гранту також планується придбати мультимедійний екран для візуалізації навчальної інформації.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися