Роковини катастрофи на ЧАЕС: керівники Рівненщини зустрілися з ліквідаторами
Рівненщина

Роковини катастрофи на ЧАЕС: керівники Рівненщини зустрілися з ліквідаторами

24 квітня 2019, 10:52
0
0
Сподобалось?
0

У Рівненській ОДА відбулася зустріч першого заступника голови облдержадміністрації Віталія Ундіра та першого заступника голови обласної ради Сергія Свисталюка з головами місцевих «чорнобильських» організацій.

До зустрічі долучилися керівники галузевих структурних підрозділів та головного управління Пенсійного фонду України в області, котрі опікуються питаннями соціального захисту, медичного та пенсійного забезпечення громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих ліквідаторів та жертв Чорнобильської катастрофи.

Як зазначив Віталій Ундір, метою зустрічі є обговорення актуальних проблем «чорнобильців». На сьогодні на Рівненщині проживає близько 330 тисяч громадян, постраждалих від катастрофи на ЧАЕС, в тому числі понад 98 тисяч потерпілих дітей, 3784 ліквідатори аварії.

«В цьому році 33-та річниця Чорнобильської трагедії. Рівненська область на собі чи не найбільше відчула наслідки цієї аварії – п’ять районів знаходиться в зоні радіаційного забруднення. Ми в чергове зібралися в такому колі, аби вислухати проблеми ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Тож сьогодні обміняємося думками та напрацюємо шляхи вирішення першочергових питань людей, котрі 33 роки тому рятували Україну і світ від жахливих наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», - наголосив посадовець.

Керівники профільних структур поінформували про виконання обласних програм соціального захисту, медичного та пенсійного забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих.
Директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олексій Шамак повідомив, що на Рівненщині у минулому році для забезпечення соціальних гарантій громадянам області, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, використано понад 268 мільйонів гривень, що на 12 мільйонів більше ніж у 2017 році, а у першому кварталі цього року ця цифра становить більше 53 мільйонів.

 

Разом з тим, на зустрічі обговорили актуальні проблеми вартості путівок та надання медичних послуг у санаторіях, нарахування пенсій, забезпечення ліками, придбання квартир. Присутні обмінялися думками про можливі шляхи їх вирішення як на місцях, так і в органах влади вищих рівнів.

На контролі в обласної влади також питання медичного обслуговування «чорнобильців». На Рівненщині функціонує єдиний в західному регіоні Україні спецзаклад – обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. У минулому році в медичній установі отримали послуги 150 тисяч «чорнобильців».

«Подібні медичні установи є лише у Києві, Харкові та Вінниці. До того ж Чорнобильський диспансер у Рівному – це комунальний заклад і фінансується з обласного бюджету. І питання його забезпечення є серед першочергових», - зазначив Віталій Ундір.

Голова Українського національного фонду допомоги інвалідам «Чорнобиля» по м.Рівне і Рівненській області Віктор Ольховик відмітив, що цей заклад працює на належному рівні, послуги надаються якісно та професійно.

Йшлося також на зустрічі про проїзд ліквідаторів І категорії у громадському транспорті. Начальник управління інфраструктури та промисловості ОДА Федір Мисюра акцентував увагу, що навіть за відсутності відшкодування на перевезення від місцевих органів влади, є домовленість з перевізниками про безкоштовний проїзд чорнобильців-ліквідаторів І категорії. У разі відмови водія у перевезенні цієї категорії пільговиків, Федір Мисюра закликав звертатися в управління чи до нього особисто.

Нагадаємо, 26 квітня Україна та весь світ згадують одну з найбільших за всю історію ядерної енергетики катастроф, яка й досі озивається пекучим болем і стражданнями у багатьох родинах – вибух на Чорнобильській АЕС.

Уже традиційно наприкінці квітня на Рівненщині відбудуться тематичні заходи. 26 квітня у Рівному біля пам’ятного знаку «Жертвам аварії на ЧАЕС» заплановано мітинг-реквієм (початок об 11 годині).

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися