Село повстало проти директора школи
Рівненщина

Село повстало проти директора школи

20 грудня 2014, 16:08
0
1
Сподобалось?
1

Мешканці села Більська Воля Володимирецького району виступили категорично проти відновлення на посаді директора місцевої школи Світлани Бурачик. Протягом останніх дев'яти років жінка очолювала колектив навчального закладу. 5 вересня підписано наказ про її звільнення з посади. Проте Володимирецький районний суд визнав це звільнення незаконним, і Світлану Володимирівну поновлено на посаді. Батьки обурилися і сказали, що не пустять пані Бурачик навіть у приміщення школи. А коли і це не допоможе, то пригрозили, що не пустять дітей на навчання.
Звільнили після винесених доган

Школа Більської Волі - одна з найбільших у Володимирецькому районі. Тут вчиться майже 500 учнів, а колектив нараховує 90 осіб. Як тільки у селі дізналися, що Світлана Бурачик знову стане директором, обуренню людей не було меж - негайно були скликані загальношкільні батьківські збори.
- Вона працювала директором дев'ять років. За цей час майже нічого не зроблено, - розказала голова піклувальної ради школи Євгенія Коцюбайло. - А проблем у нас безліч. Старі меблі, комп'ютери, спортінвентар - все треба міняти. Термінового ремонту потребує дах. Він тече. Тому у всій школі не можемо зробити ремонт. Та найбільша проблема - опалення. Свого часу школу будували в авральному порядку. У результаті опалення зробили неправильно. Як приходить зима, на другому поверсі діти замерзають, сидять в одязі. Температура не піднімається вище 4-5 градусів. Ми уже в лютому ходили до голови сільської ради, щоб він подзвонив у санстанцію і школу закрили. Тоді у районному управлінні освіти сказали, що не знали про нашу проблему, бо директор подавала звіти, що температурний режим нормальний. Казали, що розберуться.
- Температурний режим замірювали так: під термометром ставили обігрівач, і він нагрівав його до необхідного рівня. А діти тим часом мерзли, - обурювалася мама Оксана Кізім. - Навіть чорнило у ручках замерзало, то як вчитися? Діти з лікарняних не виходять.
Судячи з виступів, конфлікт у селі розвивався по наростаючій. У травні після перевірки санепідемслужби районне управління освіти винесло Світлані Бурачик догану за неналежну організацію харчування дітей. У червні депутати сільської ради мали заслухати звіт про її роботу на сесії, однак директорка не прийшла, а надіслала відписку. У результаті більшістю голосів роботу визнано незадовільною. У вересні управління освіти Володимирецького району видає наказ про дисциплінарне стягнення за самовільний розподіл учбового навантаження без погодження профспілки. А 5 вересня - наказ про звільнення з посади директора. Світлану Бурачик перевели на посаду вчителя з повним навантаженням. Проте вона не змирилася: подала до суду - і виграла його.
- У нас юрист був молодий і недосвідчений, допустив технічну помилку, - виправдовувався перед людьми начальник управління освіти, культури та спорту Володимирецького району Анатолій Рижий. - Я зобов'язаний виконати рішення суду. Звільнити Світлану Бурачик не маю права. Вона може піти лише добровільно.
При новому керівнику школа почала змінюватися
Жителів Більської Волі таке пояснення не задовольнило. Найбільше людей обурювало те, що гроші на розвиток школи, до того ж, немалі, виділялися з бюджету. Як повідомив Анатолій Рижий, у 2013 році на школу дали понад 614 тисяч гривень (у суму входить оплата за харчування дітей). От тільки розпорядитися ними директорка по-господарськи, на думку сільської громади, не змогла. Це стало очевидно, коли протягом двох місяців учбовим закладом став керувати Олександр Колодій. Кажуть, що за цей час у школі зроблено більше, ніж за попередні дев'ять років. Придбали меблі, комп'ютерний клас переобладнали, почали вхідні двері міняти.
- У нас були гроші на рахунку. За два місяці ми використали понад 130 тисяч гривень, - розповів Олександр Колодій. - Але щоб їх «вибити», буквально через день доводилося їздити у район. Дуже допоміг розбиратися з фінансами сільський голова.
- Та ми готові допомагати, адже у школі вчаться наші діти, - запевнив сільський голова Сергій Жмурак. - Головне - бажання керівника. От у школі села Рудка, яке входить до нашої сільської ради, поміняли дах. Якби була нормальна співпраця з директором у Більській Волі раніше, то і тут вдалося б зробити більше.
Громада добилася свого
Світлана Бурачик, проти поновлення якої на посаді директора виступила сільська громада, на збори не прийшла, хоча її й запрошували. Ми зв'язалися зі Світланою Володимирівною по телефону. Звинувачення у тому, що вона нічого не робила, категорично відкидає.
- Я робила все, що могла у межах тих фінансів, які виділялися, - запевнила Світлана Бурачик. - Те, що мене звільнили незаконно - встановив суд. Але за умов, що склалися, працювати у школі не буду - піду на пенсію за вислугою років.
Схоже, сільська громада добилася свого, соціальну напругу у селі знято. А в.о. директора школи Олександр Колодій тепер безперешкодно може стати її повноправним керівником. І справ у нього дуже багато.
- Треба негайно взятися за реконструкцію системи опалення, - розповів про найближчі плани керівник. - А ще дах протікає. Мають приїхати представники фірми з Волині і виготовити проектно-кошторисну документацію. Сподіваємося, що наступного року перекриємо і дах, і опалення у частині школі зробимо.
Наталка СЛЮСАР,
Рівненська область

 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися