Столяр без пальців малює картини
Рівненщина

Столяр без пальців малює картини

27 листопада 2014, 10:52
0
0
Сподобалось?
0

52-річний В'ячеслав Літвінчук із села Антонівка Володимирецького району більше чверті століття пропрацював машиністом найдовшої у Європі діючої вузькоколійки «Зарічне-Антонівка». Проїжджаючи «кукушкою» поліськими шляхами, згодом відтворював побачене на картинах.
Коли ми завітали до В'ячеслава Володимировича, чоловік саме доробляв двері на замовлення. Незважаючи на те, що на лівій руці немає чотирьох пальців, господар вправно орудує інструментами: кріпить шуруповертом завіси, рубанком рівняє відкоси... Поряд стоїть дружина Ольга Юріївна. Господар лагідно називає її своєю помічницею та опорою. Зізнається, що коли жінка поруч, робота робиться ніби сама собою. Стіни в оселі Літвінчуків завішені картинами. Їх також намалював В'ячеслав Володимирович. Чоловік каже, що з дитинства мріяв бути художником. На залізницю ж подався, бо цю професію обрав старший брат.
- Знаєте, як воно в селі? Люди обирають простіші та потрібніші професії. До того ж, ми з віруючої родини. Я уявлення не мав, де вчаться на художників. Тож, закінчивши школу, подався у Здолбунівське залізничне училище, де навчався брат Віктор, - розповідає чоловік. - Проте пензлика з рук не випускав ні під час проходження практики, ні навіть під час строкової служби. Останнє, що намалював у армії - портрет Леніна на стіні двоповерхової будівлі. Тоді, пригадую, підійшов до мене один з майорів нашої військової частини і каже: «Лицо твое, Славик, может быть и забуду, но руки - никогда!»
Повернувшись з армії, В'ячеслав Літвінчук влаштувався працювати машиністом на вузькоколійну залізницю «Зарічне-Антонівка». Чоловік жартує, якщо підрахувати відстань, яку здолав за 26 років роботи, вона дорівнюватиме двадцятьом екваторам. І хоча праця залізничника не була легкою: іноді доводилося працювати в екстремальних умовах, знаходити вихід з непередбачуваних ситуацій, саме поліські краєвиди надихали чоловіка писати картини.
- Коли з'явилася родина, хотілося, аби мої діти жили не гірше за чужих: мали хороший одяг, кращу іграшку, добре харчувалися. Тож доводилося крутитися. Влітку робив на замовлення вікна та двері, різні меблі. Зимою ж, коли жінка перебиралася з літньої кухні в хату, облаштовував там собі майстерню і потихеньку малював. Повернуся зі зміни, пороблю швиденько домашні справи - і за пензлика. Часом до ранку просиджував за малюванням, - розповідає В'ячеслав Літвінчук. - Іноді напишеш краєвид, а він тобі так до душі припаде, шкода стає продавати - беруся малювати копію. Чимало робіт роз'їхалися по Україні, вдома ж залишилася лише невелика частина. А що вже підставок під вазони і табуреток наробив...
В'ячеслав Літвінчук розповідає, бувало, столяруючи на замовлення, за літо виготовляв по 25 вікон і 15 дверей. Так, поспішаючи закінчити роботу до морозів, три роки тому і втратив чотири пальці на лівій руці. Точив на циркулярці ніжку до стільця, коли різко смикнуло руку. Зізнається, навіть не одразу зрозумів, що сталося: кров іде, а біль не відчувається.
- Одразу після нещастя казав, що нічого робити не буде. Наполягав, щоб продавала станка, - підхоплює розмову Ольга Юріївна. - Але минув тиждень, чоловіка відпустили з лікарні на вихідні. І що ви думаєте? З перемотаною рукою взявся доробляти замовлення. У селі, мабуть, немає такої хати, де б не було Славікових виробів. Незважаючи на відсутність пальців, робить абсолютно усе. От тільки не може самостійно защібнути правий рукав сорочки.
- Іноді навіть плакав, дивлячись на свою скалічену руку, брала злість. Бо ж одразу після того випадку мусив звільнитися з роботи, піти на пенсію по інвалідності... Це тепер уже розумію, що нічого катастрофічного не сталося. Дякувати Богу, однією рукою вдається працювати не гірше.
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися