Олександр ЗАНОЗОВСЬКИЙ (зліва)
Рівненщина

Сторож з поліського села став чемпіоном Європи і світу!

2 листопада 2018, 11:50
0
1
Сподобалось?
1

Гроші на змагання йому збирало все Тинне

23-річний Олександр Занозовський з Тинного Сарненського району – не лише місцева знаменитість. Сьогодні про нього говорить уся Україна. Він, звичайний сільський хлопець, зумів не просто вибитися у спорті, а й здобути великі міжнародні перемоги. Нещодавно Сашко повернувся з чемпіонату Європи з карате. І привіз звідти чергову перемогу!

Кікбоксинг покинув через... тренера

У родині Занозовських ніхто спортом не марив. Ні батьки (мама у минулому – педагог, тато – робітник), ні старші брати за ручку не водили його на спортивні секції. У школі в Тинному Сашко сам зацікавився волейболом. Але цей вид спорту не став визначальним у його житті. Зрештою, готуючись до випускних іспитів, й не думав, що колись саме завдяки спорту круто поверне своє життя. А поки, складаючи ЗНО, мріяв стати студентом звичайного вишу. Та доля не усміхнулася.

– Мені не вистачило балів, – щиро розповідає Олександр Занозовський, – і я вирішив вступати в ПТУ у Сарни. Через рік, коли знову складав ЗНО, дізнався, що попереднього року сталася помилка – мої дані в Києві неправильно внесли. Я уже тоді міг стати студентом університету.

Наполегливості, напористості Саші можна по-доброму позаздрити. Спочатку він навчанням довів, що є гідним студентом Національного університету водного господарства та природокористування у Рівному. Пізніше поставив собі високу планку у спорті. Але й тут мусив пробиватися крізь терни.

– Я рік ходив на кікбоксинг, – розповідає Олександр. – А потім покинув. Тренер мене не особливо любив, до змагань готував іншого спортсмена. А я почувався як тренувальна груша. Мені набридло, що мене постійно б’ють по морді, тому став шукати щось інше.

Щоб їздити на змагання, вдень учився, а вночі працював

Сашко почав в Інтернеті цікавитися, яким «бойовим» спортом ще серйозно можна займатися у Рівному. І його вибір впав на карате. Але, зізнається, й тут йому влаштували випробування.

– Пізніше мені друг розповів, що спеціально на першому тренуванні мене пресонули, дали добре відчути, що таке карате. Казали: «Побачимо. Як прийде на друге заняття, буде з нього толк». І я прийшов.

Крок за кроком – Сашко почав робити успіхи. Через рік тренер Сергій Куліш запропонував хлопцю спробувати свої сили на Чемпіонаті України. Однак той... відмовився.

– А як мав їхати? Я відверто тренеру сказав: «Сенсей, фінанси співають романси». Бо ж я студент, ні копійки не мав за душею. Хоча дуже образливо було відмовлятися саме через гроші, – ділиться своїми тодішніми переживаннями юнак.

І Саша вирішив влаштуватися на роботу. Вдень ходив на пари, увечері на тренування, вночі – у нічний клуб, де працював сторожем. Цей графік вибивав його з колії, з’явилася постійна втома. Але наступного року Олександр уже зміг дозволити собі поїхати на всеукраїнські змагання. Та тоді додому з Чемпіонату України з карате повернувся без перемоги.

– Тоді я для себе вирішив дві речі: тренуватися треба активніше, тож нічну роботу мусив покинути. Бо такий ритм життя мене виснажував. Правда, я знайшов іншу роботу – вантажником, але вночі вже мав час для сну, – зізнається.

Просити у людей за сина наважилася мама

І результат не забарився. У 2017 році Олександр Занозовський отримав першу солідну перемогу – на Кубку України з карате. Його чекала наступна сходинка у спортивній кар’єрі – Чемпіонат Європи. Та хлопець... знову відмовився від виступу через брак грошей. Тренер Сергій Андрійович бачив, як Сашко важко через це переживає. «Тренуйся, і все прийде», – сказав він. І це були для нього найкращі слова підтримки.

Та, на жаль, у цьому році історія могла повторитися. Адже Олександр знову виборов перемогу в Україні, і потрібно було готуватися до європейського турніру, що у вересні проходив у Португалії. Та на дорогу не мав тисячі євро.

До змагань лишався місяць. Саша нервово зупиняв розмову, коли рідні запитували, як триває підготовка до чемпіонату. Йому було нестерпно від думки, що ті євро, яких нема, віддаляють його від мрії. Стільки вкладено праці, зусиль! І тут на допомогу синові прийшла мама. Вона вирішила щиро розповісти про все голові місцевої громади та односельчанам, попросити їхньої підтримки. Люди відгукнулися! А чому ж наша держава не підтримує талановитих людей?! За кордоном таких носять на руках!

І ось Португалія, підготовка до змагань, перший бій. Сашко впевнено отримує перемогу. Він легко виходить у фінал, а там його суперником стає... українець. Обоє мали неймовірну жагу до перемоги, та перевага була на боці Занозовського.

– Я мусив виграти, – з хвилюванням у голосі розповідає чемпіон. – Бо дав собі слово: «Як не виграю, у село не повернуся». У плані фізичної складової на змаганні було легко, а от морально дуже важко. Я постійно думав про те, що поїхав на чужі гроші. І коли вже достроково закінчився бій з моєю перемогою, я ніби розумів, що вже чемпіон, а радості не було. Я ж людям гроші винен...

А ще Сашко тим часом здобув і титул чемпіона світу з карате на турнірі, який цьогоріч проходив в Одесі! Зараз він готується до захисту диплома. Запитую, з чим планує далі пов’язати своє життя: гідромеліорацією, яку освоює в університеті, чи спортом.

– З карате. Я бачу себе у спорті. Дякую, що є люди, які у мене вірять. Попереду чимало важливих змагань. Якщо контактні бої карате включать у перелік олімпійських видів спорту, я буду перший бігти на них записуватися!

Наталія КРАВЧУК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися