У райцентрі на Рівненщині мертвих домашніх тварин викидають на смітники
Рівненщина

У райцентрі на Рівненщині мертвих домашніх тварин викидають на смітники

1 березня 2019, 17:30
0
0
Сподобалось?
0

У селищі Демидівка Рівненської області б’ють на сполох: люди викидають трупи домашніх тварин. Тушки здохлих поросят, і навіть корів та коней валяються на стихійних сміттєзвалищах, або  просто по серед лісу. Розкладаючись, рештки звірів поширюють вірусні хвороби.

У відділі житлово-комунального господарства Демидівської селищної ради розповідають, що така ситуація триває більше року.

– Спершу самі виїжджали на місце і спалювали туші свиней. Попіл закопували. Неодноразово просили людей не робити так, попереджали про адміністративну відповідальність. Селяни не зважають, – говорить начальник відділу ЖКГ Василь Бурець. – Провели власне розслідування, втім вдалося встановити особи лише двох порушників. У одних господарів кінь здох від старості, вони й вивезли його труп до ліси. Інші викинули труп корови на смітник. Викликали обох на комісію, і в якості покарання оштрафували на тисячу гривень. Буває, здохлих поросят кидають просто на узбіччі дороги.

Від чого саме померли тварини – невідомо. Втім, запевнять у ветеринарній службі, ознак чуми фахівці не виявили. Припускають, що звірі могли здохнути від тешени, або неправильної годівлі та утримання.

– Всі скотомогильники в районі законсервовані. Наші співробітники постій стежать, аби туди не звозили трупи свійських тварин, – каже начальниця Демидівського районного відділення Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Леся Петрук. – Селищна рада підписала договір із костопільським ветсанзаводом про те, що вони безкоштовно забиратимуть у людей трупи тварин на утилізацію. Проте люди чомусь не користуються цією послугою.

Варто наголосити, що рештки загиблих тварин поширюють небезпечні інфекції, які вражають людей та живність – туберкульоз, бруцельоз та інші. Недуги поширюються повітряно-крапельним шляхом. До того, розкладаючись, рештки тварин псують грунт, поверхневі води та повітря.

– У Законі визначений порядок поводження із рештками загиблих тварин. Трупи в жодному разі не можна викидати на смітники чи залишати просто неба. За неналежну утилізацію господарів мають право притягнути до адміністративної відповідальності. Сума штрафу коливається від 25000 до 96000 гривень, – пояснює адвокат Валентин Дупак. – Розглядати справу та накладати штраф можуть головні державні інспектори ветеринарної медицини.  За псування земель громадянам передбачений штраф від 340 до 1360 гривень. Якщо ж подин правопорушення вчинив підприємець, сума штрафу збільшується від 850 до 1700 гривень. Окрім адміністративної відповідальності, за викидання трупів тварин передбачена й кримінальна відповідальність.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися