У Рівному вшанували пам’ять головного художника УПА Ніла Хасевича
Рівненщина

У Рівному вшанували пам’ять головного художника УПА Ніла Хасевича

4 березня 2015, 23:25
0
0
Сподобалось?
0

У Рівному 4 березня відбувся День пам’яті відомого повстанського художника-графіка Ніла Хасевича. Саме у цей день 1952 року біля села Сухівці, що на Рівненщині, підпільника було вбито. Де його могила – донині невідомо.

Ніла Хасевича знають як активного політичного діяча та художника, який працював у галузі книжкової та документальної графіки, видав друком альбом «Екслібриси Ніла Хасевича». Під час формування загонів УПА, незважаючи на своє каліцтво (втратив ногу), він долучився до підпільної роботи, працював у редакції газети «Волинь у боротьбі». Ілюстрував майже усі підпільні видання на Волині та Поліссі. Зокрема, сатиричні видання УПА «Хрін» та «Український перець», де висміював владу.

Ніла Хасевича вважають творцем візуального образу УПА, його перу належить портрет командувача загонів УПА на Волині Клима Савура, а також твори «Волинь у боротьбі» і «Графіка в бункерах УПА», які здивували світ. Саме Ніл Хасевич намалював облігації на бойовий фонд УПА, так звані бофони.

У повоєнний час повстанцеві, який перебував у підпіллі, пропонували здатися. Його передсмертними словами залишилися такі: «Поки залишатиметься бодай одна крапля моєї крові, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися з ними зброєю, але я б’юся різцем і долотом. Я, інвалід, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива... Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються... Слава Україні!»

Початковим заходом в рамках Дня памяті в Рівному стало покладання квітів до пам’ятного знака-погруддя Ніла Хасевича, яке продовжилося народним мітингом, вечорами-реквіями. В селі Сухівці Рівненського району біля пам’ятного хреста, що возноситься на місці загибелі Ніла Хасевича, духовенство відслужило заупокійну літію.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися