Вкрадену лампадку до храму повернув... злодій
Рівненщина

Вкрадену лампадку до храму повернув... злодій

8 січня 2015, 12:10
0
0
Сподобалось?
0

На знаменитих «Козацьких могилах», що у селі Пляшева Радивилівського району, знаходиться чимало реліквій - столітніх і навіть тисячолітніх. Однак є в закутку Свято-Георгіївського собору лампадка, яка не має позначок про дату виготовлення. Утім, цілком ймовірно, що вона у храмі з'явилася ще при зародженні «Козацьких могил». Принаймні, ченцям, які наприкінці минулого століття започаткували у Пляшевій монастирський скит, вона дісталася потьмяніла, зашкарубла, покрита цвіллю. У скиті взялися відродити лампадку - позбувшись усіх нашарувань, вона стала як нова. 

Проте не довго їй довелося осяювати ікони. Невідомий, побачивши у Георгіївській церкві блискучу лампаду і міркуючи, що вона, мабуть, зроблена із золота, заховав церковну річ у сумку і виніс з храму.
А потім пробував лампаду продати. Не один раз. Навіть і за безцінь, бо річ виявилася не золотою. Тільки от ніхто чомусь не зголошувався на покупку. До того ж, у чоловіка несподівано виникли проблеми зі здоров'ям. «Мабуть, через гріх», - подумав злодюжка і вирішив спокутувати провину. Пішов у Рівному до священика, розповів йому всю правду, попросив у Бога прощення, а батюшку попрохав передати лампадку на «Козацькі могили». Таким чином церковна річ повернулася на своє місце.
У різний час і за різних обставин зникли книги з тутешньої монастирської бібліотеки, картини Івана Їжакевича, які були у спеціальних нішах, величезний дзвін (на 855 пудів), відлуння якого доносилося на добрий десяток кілометрів... Хтозна, може, ці та інші предмети з «Козацьких могил» перебувають у приватних колекціях. Можливо, у когось «заговорить» совість, і він повторить вчинок вищезгаданого чоловіка. Дав би Бог...
Сергій НОВАК,
Рівненська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися