Марія БЕРЗОН, з усієї родини вижила лише вона
Рівненщина

Врятувалася від розстрілу через… брак патронів

20 березня 2018, 16:11
0
0
Сподобалось?
0

Наприкінці 1941 року в Рівному сталася трагедія, подібна до Бабиного Яру. Нацисти в урочищі Сосонки розстріляли 17 з половиною тисяч мирних жителів, більшість з яких були євреями. Декому дивом вдалося врятуватися під час масового розстрілу.

Історія  порятунку 23-річної єврейки Марії Берзон зберігається в колекції Інституту візуальної історії та освіти фонду Шоа університету Південної Каліфорнії у США, яку створено завдяки проекту американського кінорежисера Стівена Спілберга. Це майже півторагодинний відеоспогад і відеосповідь пані Марії, записаний у 1997 році. Про це пише Роман Михальчук на шпальтах "Historians.in.ua"

Вона народилася 15 березня 1918 року у Рівному. Дівоче прізвище, як і її чотири сестри, мала Лернер. Батьки, євреї, великими статками не відзначалися, водночас дали дітям гідне виховання, а заодно привчили до родинних традицій. Коли почалася Друга світова війна, чимало євреїв, побоюючись розправи, виїхали з Рівного. В основному це були ті, хто мав чималі статки і міг відкупитися. Натомість майже всі із 75 представників родини Лернерів, що мешкали в Рівному, загинули.

Зі спогадів Марії Лернер: «Коли євреїв почали збирати на розстріл до Сосонок, то повідомили, що їх поведуть на роботи. Батьки думали, що повернуться, тому не взяли із собою жодних документів. Одягли тільки пальта, на яких були причеплені жовті латки. Ями для розстрілу в Сосонках арештанти викопали самі. Їх було чотири: одна – для дітей, яких кидали туди живими, а інші – для жінок, чоловіків, молоді та старших людей. При розстрілі змушували роздягатися тих, хто був гарно вдягнутий, а бідних вбивали одягнутими».

В одязі на розстріл стала і Марія. За нею трималася сестра Міхля. А перед очима обох вид­нілася величезна яма, набита трупами. Серед них були усі рідні та близькі. Марія уже закрила очі, щоб прийняти постріл у потилицю, як раптом почула «холосте» клацання затвора. З’ясувалося: у ката закінчилися патрони. Він попросив зброю в інших розстрільників. Але ті відповіли, що і в них уже немає набоїв. Відтак приреченим наказали не сходити з місця, а самі подалися на склад боєприпасів. Якраз цією миттю сестри і скористалися. Марія, отямившись, схопила молодшу Міхлю за руху і силою потягнула її від прірви.

Втікачкам трапилися добрі люди, які їх переховували, а потім потягом відправили до Варшави. Сестра згодом зазнала смертних тортур, а Марії вдалося вижити. У 1946 році вона вийшла заміж, повернулася у Рівне. Вийшла заміж за фронтовика, який визволяв Луцьк, Рівне, дійшов до Берліна. Помер у 1956 році від осколка, який лишився у грудях біля самісінького серця. Дружина пережила свого чоловіка на понад чотири десятиліття. У неї лишилися донька та внучка, які бережуть світлу пам’ять про найріднішу людину, що дивом врятувалася і дала їм життя.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися