Микола КОВАЛЬ
Рівненщина

Звання «суперкороль неба» льотчик з Рівненщини отримав з рук британської королеви

21 лютого 2018, 13:14
0
1
Сподобалось?
1

Уродженцю Рівненщини Миколі Ковалю королева Великобританії Єлизавета ІІ за заслуги дала рідкісну «вільну перепустку» в королівський палац, а президент США Білл Клінтон присвоїв звання «Кращий дипломат 1992 року». 

Батьки Миколи Коваля і нині мешкають у Квасилові Рівненської області. Саме тут знаменитий тепер льотчик виплекав мрію про небо.  Зараз він перебуває на заслуженій пенсії. Не літає і, відповідно, не випробовує нові літаки. Зате у його послужному списку таких – десятки. 

– Єдиною, хто знав, що після випускного я поїду вчитися на льотчика до Чернігова, була бабуся, – пригадав на зустрічі із земляками Микола Коваль. – Батькам не зізнавався, бо вони хотіли для мене політехнічний інститут. А далі, під час здачі державних екзаменів та польотів, за курсантами-випускниками стежила комісія досвідчених льотчиків. Її очолював відомий льотчик-винищувач, тричі Герой Радянського Союзу, маршал авіації Іван Кожедуб. Він виділив мене серед інших. І це, чесно кажучи, додало впевненості.  

Після навчання в училищі та академії імені Гагаріна, льотчик-випробувач служив в Україні, Польщі, Казахстані, Чехословаччині. Затим – знову в Україні. Піднімався в небо на винищувачах Міг-15, Міг-21, Міг-23, досконало освоїв Су-17 і Су-25. Два роки Микола Коваль воював в Афганістані. Там виконував різні завдання: доставляв вантажі у гарнізони, шукав підбиті у горах літаки та вертольоти, штурмував ворожі укріплення. Був двічі підбитий. Дивом вижив. У його послужному списку –  948 вильотів, орден Червоного Прапора (бойовий), два ордени Червоної Зірки.

На початку 90-х років Микола Коваль став одним з найдосвідченіших льотчиків-випробувачів України. Заодно він брав участь в багатьох аерокосмічних виставках світу, демонструючи літальні апарати. Зокрема й у США. Американці, до того ж, пропонували українцеві  залишитися на континенті й випробовувати тамтешні найновіші літальні апарати. При цьому пропонували «захмарну» зарплату – 50 тисяч доларів у місяць. Проте Микола Коваль відмовився від пропозиції, заявивши: «Дякую, але моя батьківщина – Україна. І саме їй маю служити». А до України зі США Микола Коваль повернувся зі званням та підвіскою «Кращий дипломат 1992 року» від президента США Білла Клінтона.

А ще у нагородному арсеналі льотчика є нагорода від королеви Великобританії. З цього приводу українець пригадує: «Був 1996 рік. Тоді я у складі делегації військово-повітряних сил України брав участь в одному з найпрестижніших у світі військових авіашоу «Ейр-Татту». Окрім нас, українців, там було ще 400 літальних апаратів із 42 країн. Увечері всіх льотчиків запросили на урочисте святкування закінчення змагань, на якому окремим Єлизавета II вручила приз «Суперкороль повітряного простору». Зокрема й мені. Отримав також спеціальну підвіску, яка давала можливість безперешкодно заходити до королівського палацу. Відтоді щороку маю запрошення на святкування королеви. Щоправда, жодного разу ним не скористався».

Нині Микола Коваль не підкорює небо. Натомість навчає молодих українських льотчиків.

Євген ЦИМБАЛЮК, Рівненська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися