Олег Чабан
Тернопілля

Війна на сході — стрес на заході

26 березня 2015, 11:53
0
0
Сподобалось?
0
Колишній тернополянин Олег Чабан нині живе у Києві, є професором кафедри психології та педагогіки медико-психологічного факультету Національного медуніверситету ім. О.О. Богомольця. Доктор медичних наук, психотерапевт розповів про психологічні проблеми АТО.
 
За даними Міністерства оборони України, норма вразливих до психогенних травм бійців складає у світі 25 відсотків. Олег Чабан вважає, що нині серед учасників АТО цей показник вищий. 
– Ніхто не сподівався, що в абсолютно мирній Україні спалахне війна, адже генетично, ментально українці є надзвичайно мирною нацією, – каже професор. – У нас віками культивувалася любов до землі, велика повага до матері, бабусі. Звичайно, що мирні українці, навіть маючи армію, не були готові до рішучих дій, до опору агресору. 
На думку Олега Чабана, суспільство занурилося у стресову ситуацію, яку своїми свідомими чи несвідомими діями нагнітають мас-медіа з деталізацією того, що відбувається під час війни. Психолог застерігає від цих надмірностей.
– Багато людей перебувають у тривозі – підвішеному стані, від якого недалеко до панічного страху, – підкреслив психолог. – Страх передбачає, що ти щось робиш: їдеш, тікаєш, воюєш, ховаєшся у підвал. Отож, ЗМІ переводять людину у панічний страх або паралізують. Я не проти інформації, але вона повинна бути дозованою, наближеною хоча б до нейтральності. 
Про високу відповідальність журналістів пан Чабан говорив й у попередні роки, коли надавав психологічну допомогу родичам і потерпілим після авіакатастрофи у Скнилові під Львовом, заручникам «Норд-Осту» у Москві (2002 рік), у Беслані (Північна Осетія, Росія, 2004). «Для чого мені, наприклад, показувати падіння хмарочосів-близнюків у Нью-Йорку в деталях, посекундно впродовж кількох днів? – задається питанням Олег Чабан. – Ми дивимося, не відриваючи очей. Хтось скаже: не дивися! Але це неможливо, і через щоденну тривогу ми постійно напружені, насторожені». Намагаючись підняти рейтинг своїх ЗМІ сенсаційними сюжетами і публікаціями, журналісти й самі потрапляють у стресову пастку. 
– Це люди творчої професії, емоційно сприймають інформацію, тому перебувають у другому після військових колі ураження, – продовжує Олег Чабан. – Ми думаємо, що десь у глибокому тилу, на заході України, ураження не може бути. Але якщо на сході воює дитина, і газета розповідає матері у деталях, в яких умовах перебуває солдат, які незгоди війни переживає, то хіба це не зона ураження?.. 
Знаний психолог закликає журналістів давати інформацію об’єктивну, але нейтральну. Крім того, він радить людині з фотокамерою і диктофоном перед тим, як їхати на фронт для висвітлення військових дій, добре подумати і проаналізувати, чи готова вона до цього. Чи готова вийти з лінії обстрілу ураженою, травмованою, стати безпорадною? «Якщо ви непритомнієте від вигляду крові, скаліченого тіла, то вам, мабуть, краще залишитися в тилу, – радить Олег Чабан. – Якщо ж вирішуєте, що треба їхати на схід, то пам’ятайте, що берете на себе величезну відповідальність».
Світлана КЛОС
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися