«Діснеївський» аніматор з тернопільським корінням
Тернопілля

«Діснеївський» аніматор з тернопільським корінням

20 червня 2017, 14:59
0
0
Сподобалось?
0

Його називають “Мікеланджело анімації”, а знавці надають йому перше місце в рейтингу діснеївських аніматорів. У 1998 році посмертно отримав нагороду “Діснеївські легенди”. Він створив для нас гномів з “Білосніжки”, Страмболі з “Піноккіо”, слоника Дамбо, корову Клорабель з “Міккі Мауса”… Він – Володимир “Білл” Титла, син українських емігрантів з Тернопільщини.

Володимир Титла народився 25 жовтня 1904 року в родині українських емігрантів. Батьки Петро та Марія Титли емігрували з села Підгайці Тернопільської області. Батько працював простим робітником з виробництва бочок для риб.

У дев’ять років Володимир разом з тіткою відвідав Мангеттен, де спостерігав анімацію Уінзора Маккея – “Герті Динозавр” у театрі водевілю. Як пізніше згадувала його дружина: “Ця подія змінила усе його життя”. Провчившись рік у вищій школі, Володимир покинув її і зосередився виключно на мистецтві. Він брав уроки у нью-йоркській вечірній школі індустріального дизайну, пізніше вчився у Європі.

У 1934 році Титла відправився у Голівуд на студію Уолта Діснея. Дуже швидко на його роботи звернули увагу й почали залучати до головних проектів студії. Володимир Титла був серед аніматорів перших повнометражних мультфільмів – “Білосніжки й семеро гномів” та “Піноккіо”

Титла отримував безліч листів від прихильників і увагу самого Уолта Діснея. На жаль, на початку 1943 року Володимир звільнився зі студії, про що шкодував аж до смерті. Причиною цього була його участь у страйку працівників студії проти Уолта у 1941 році (через економічну кризу Уолту Діснею довелось багатьох звільнити).

Володимир Титла весь цей час прагнув повернутися на студію Діснея, часто був у депресії через відмови, що стосувались його робіт. Помер 29 грудня 1968 року у штаті Коннектикут.

Першочергові у його роботах – почуття й емоції характерів – і надалі залишаються основним пріоритетом диснеївських аніматорів.

Джерело: uamodna.com


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися