Амфілохій Почаївський
Тернопілля

1 січня у Почаєві вклоняються мощам святого Амфілохія

28 грудня 2017, 16:38
0
0
Сподобалось?
0

За життя до нього звозили біснуватих з усього Радянського Союзу!

Початок нового календарного року хтось зустрічає зха святковим столом, а хтось – з молитвою у храмі. Зокрема у Свято-Успенській Почаївській лаврі. Тут традиційно 1 січня вшановують пам’ять преподобного Амфілохія. У Почаїв, аби вклонити мощам святого чудотворця, щороку їдуть тисячі паломників – цілими сім’ями.

Служив в армії у Луцьку

Амфілохій Почаївський у миру був Яковом Головатюком. Народився він 10 грудня 1894 у селі Мала Іловиця нині Шумського району Тернопільської області у багатодітній родині. Відомо, що вже змалку допомагав батькові доглядати хворих, вчився лікарській справі, яка йому дуже подобалася.

Коли Якова призвали до царської армії, йому випало служити спочатку у Луцьку, пізніше юнака разом з полком направили до Томська. А коли розпочалася Перша світова війна, пішов на фронт фельдшером. Вже тоді врятував не одне життя. Та тисячі людей стали йти до нього по зцілення пізніше, коли Яків Головатюк вирішив віддати своє життя для служіння Господу і прийшов у Почаївську лавру. Сім років тривав його чернечий «іспит», і тільки тоді він був пострижений у монахи з ім’ям Йосип.

До нього вдень і вночі йшли по допомогу люди – нікому не відмовляв. Через це настоятель попросив монаха перебратися… на цвинтар, у невеличкий будиночок, що стояв там. Мовляв, спокою через його дар немає. І став чернець приймати людей на кладовищі – це тривало  двадцять літ. Різні хвороби лікував, та особливо прославився в околиці як костоправ. Плату за зцілення монах не брав, тож люди на знак вдячності залишали йому продукти. Тими харчами в голодні часи рятувалася вся братія лаври.

Став православним душпастирем УПА

Відомо, що в роки Другої світової війни та після неї монах Йосип часто таємно допомагав пораненим воякам УПА. Хоча сам в «політику» не вникав, тільки казав: «Є нація україн­ська, і повинна бути держава українська». Тому святий вважається одним з православних душпастирів повстанців. За це одного разу мало не поплатився життям – йому ледве вдалося уникнути розстрілу просто на цвинтарі! Після цього керівництво лаври перевело Йосипа назад у святу обитель.

А потік недужих тільки зростав. Йшли до нього хворі зі Львова та Києва, добиралися з Кавказу, Уралу і Москви. Хто з проблемами тілесними, хто – з душевними. Відомо, що до чудо­творця звозили також біснуватих з усього Радянського Союзу!

З психлікарні витягнула донька Сталіна

Коли у 1962 році влада хотіла відібрати Троїцький собор (соборний храм Почаївської лаври), й міліція вже тримала від нього ключі, чернець вирвав в’язку з рук начальства й віддав наміснику монастиря. Тоді люди прогнали з території святині правоохоронців. Та покарання не забарилося: монаха Йосипа невдовзі запроторили у психлікарню. Так традиційно діяла радянська каральна машина, намагаючись розправитися з непокірними. Та з божевільні ченцю вдалося вибратися живим. І цим він завдячував доньці самого Йосипа Сталіна, яка колись лікувалася у нього…

Повернувшись з психлікарні додому, монах оселився у племінників. Та один з них, підмовлений місцевою владою, вивіз дядька за село і вкинув у болото. Отцю Йосипу дивом вдалося вижити. Люди, які знайшли його напівмертвим, одразу відвезли у Почаїв. Там ченця серед ночі постригли в схиму з ім’ям Амфі­лохій, бо ніхто й не думав, що старець доживе до ранку. Та він одужав.

Останні роки свого життя преподобний провів у рідному селі. На подвір’ї біля хати служив молебні, зцілював людей. Помер він 1 січня 1971 року.

Перед Великоднем 2002-го були знайдені нетлінні мощі цього святого. Тож невдовзі рішенням Священного Синоду Укра­їнської Православної Церкви схиігумен Амфілохій був урочисто канонізований як преподобний Амфілохій Почаївський. Його мощі відкриті для поклоніння у храмі преподобного Іова Поча­ївського. А на могилі чудотворця до сьогодні стаються дива та зцілюються недужі.

Наталія КРАВЧУК, Тернопільська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися