Світлана ГАЛУЩАК
Тернопілля

Має наперстки з-понад десятка країн світу

20 лютого 2018, 10:44
0
0
Сподобалось?
0

Світлана Галущак – відома тернопільська вишивальниця. Її роботи є у приватних колекціях не лише в Україні, а й у Європі. Але не тільки рушниками, картинами, сорочками, серветками та сувенірними вишиванками знана ця жінка.    А і як колекціонерка наперстків. Бо вже зібрала  у своїй експозиції вироби з-понад десятка країн.

Перший придбала у секонд-хенді

– Вишивка, певно, генетично присутня у нашій родині, – розповідає пані Світлана. – Дуже вправно вишивала-мережила моя бабуся. Мама мала менше часу на улюблене заняття, бо працювала на заводі, та любов до творчості передала мені. А для мене – то все моє життя.

Звісно, запитую, як часто в роботі жінка використовує наперстки.

– Не повірите – ніколи! Мені незручно, коли він є на пальці, – усміхається.

А тоді пояснює, як з’явилося незвичне хобі.

– Якось я зайшла у магазин секонд-хенду. І там мені в око впав гарнесенький порцеляновий наперсток, що самотньо стояв у коробочці. Взяла його до рук. «Яка гарна річ! А хтось її позбувся», – подумала. І купила. Наперсток тоді коштував копійки. Хоч сама по собі – річ вишукана, з високоякісної китайської порцеляни. Словом, я так тим сувеніром втішилася, що виставила його фото на своїй сторінці у «Фейсбуку». Знімок побачила моя колежанка Світлана Ропацька. І за деякий час привезла мені два подібних з Хорватії. Так і започаткувалася моя колекція. Вона для мене – галерея спогадів. Бо з кожним наперстком пов’язана цікава історія.

Сувенір з портретом англійської королеви

Відтоді рідні та друзі не заморочуються з подарунком для Світлани Галущак. Подорожують по світу – обов’язково купують наперсточок для неї. Суттєве поповнення має від подруги Тетяни Охрицької. Та – затята туристка, тож частенько буває за кордоном. Надарувала пані Світлані колекційних сувенірів не один десяток.

А тішиться майстриня презентами з Мадейри (Португалія), Монако, Венеції (Італія), Іспанії, Англії, Туреччини, Німеччини, Греції, Болгарії, Хорватії, Польщі, Грузії, Єгипту… Україну представляють вироби зі Львова, Харкова, Івано-Франківська і, звісно, Тернополя. Всього ж має пані Світлана вже понад півсотні цікавих наперстків. І кожен їй дорогий та особливий. З гордістю показує і подарунок від доньки – ексклюзивний набір з трьох наперстків, присвячений 60-й річниці правління англійської королеви Єлизавети ІІ. На двох з них – портрети молодої і вже у зрілому віці правительки.

Наталія КРАВЧУК, Тернопільська область

Фото автора та з особистого архіву Світлани ГАЛУЩАК

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися