Волинь

Народили багато дітей?

12 жовтня 2005, 00:00
0
0
Сподобалось?
0
До нас дуже часто приходять листи від багатодітних батьків, у яких одне питання: чому їм зменшили суму допомоги? Редакцію просять розібратися у правомірності дій соціальної служби, адже стільки дітей треба нагодувати і одягнути, а держава віднімає їм виплати. Чому так робиться, ми намагалися з’ясувати у начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій головного управління праці та соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмили СІРБІНЕНКО.
Отож, сім’ї, у яких сукупний дохід не сягає рівня забезпечення прожиткового мінімуму, отримують від держави соціальну допомогу як малозабезпечені. Але рівень для кожного члена сім’ї буде різним. Скажімо, для працездатного дорослого ця сума становить 100 гривень, для інваліда – 150, для дітей (до трьох у сім’ї) – по 154 гривні на кожного. Рівень забезпечення багатодітних сімей вищий, оскільки сума на кожну дитину зростає до 168 гривень. Але разом з тим розмір соціальної допомоги не може перевищувати 75 відсотків рівня забезпечення прожиткового мінімуму для конкретної сім’ї.
Візьмемо для прикладу лист, який надіслала нам Світлана Горинович із села Криничне Маневицького району Волинської області: “Я багатодітна мати сімох дітей, найменшим двом лише по два роки (вони двійнята). Через СВК мені платять допомогу до трьох років, яка на двох дітей становить 208,36 грн. Чоловікові в місяць нараховують від 40 до 50 грн (яких, до речі, ніхто не платить). У серпні я поновлювала документи на соціальну допомогу. Після того, як пройшов перерахунок, виявилось, що сума соцдопомоги зменшилась на 30 грн. Зв’язавшись по телефону із соціальною службою району, я з’ясувала, що мені із соціальної допомоги знято 20 відсотків. Чому так?”
Сукупний дохід цієї сім’ї складається із зарплати чоловіка, яка за півроку становить 339,39 гривень, допомоги по догляду за дітьми до трьох років дружини – 1250,28 гривень, та доходу від землі у сумі 19,54 гривні. Допомогу  по малозабезпеченості сім’я Гориновичів отримує постійно з лютого 2003 року. Сума їх доходів, особливо чоловікових, за цей час практично не змінювалася, тому соціальний захист, керуючись законом, зменшив допомогу на 20 відсотків – 825,60 гривень. Оскільки сім’я жодного разу не використала бодай якусь можливість знайти додаткові джерела для існування. Якщо ситуація не зміниться при повторних зверненнях, допомогу знімуть ще на 20 відсотків, потім на 10. Тобто загалом аж на 50 відсотків. Таким чином держава хоче змусити батьків рухатися, шукати якісь додаткові заробітки. У дохід включаються і сезонні роботи, і “шабашка” у підприємця без укладання трудового договору, і періоди посівної, жнив – потрібно лише принести довідку від того чи іншого роботодавця.
Варто зауважити, що просто так відсотки з допомоги не знімаються. Таке рішення може прийняти лише спеціальна комісія, головою якої є заступник голови райдержадміністрації, а до складу входять керівники різних управлінь і служб району. В обов’язковому порядку соціальні інспектори навідуються до кожної малозабезпеченої родини і складають акти обстеження умов проживання сім’ї, де також описується, що роблять батьки для того, аби заробити своїм дітям якусь копійчину. І лише тоді, зваживши усі нюанси, виноситься відповідне рішення: зменшувати допомогу чи ні.
Підготувала
Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися