Помер Євген Сверстюк
Волинь

Помер Євген Сверстюк

2 грудня 2014, 05:13
1
0
Сподобалось?
0

Ввечері 1 грудня надійшла сумна звістка про те, що на 86 році помер відомий волинянин - дисидент, політв'язень, письменник, доктор філософії, президент Українського ПЕН-клубу Євген Сверстюк. Євген Олександрович народився 13 грудня 1928 року у селі Сільце Горохівського району Волинської області (тоді - Волинське воєводство Польщі). У 1952 році закінчив Львівський державний університет, відділення «логіка і психологія». У січні 1972 року був заарештований і в березні 1973 року засуджений за виготовлення і розповсюдження документів «самвидаву» до семи років таборів та п'яти років заслання. До 1979 року відбував покарання у Пермській області Росії, після цього до 1983 року був столяром у геологічній експедиції в Бурятії.

Євген Сверстюк - автор книг, численних статей з літературознавства, психології і релігієзнавства, поезій, перекладів із німецької, англійської, російської мов. Низка літературно-критичних есе Сверстюка об'єднані спільною ідеєю боротьби за суверенність української культури. Деякі з них з'явилися в журналах «Вітчизна», «Дніпро», «Жовтень», «Дукля», газеті «Літературна Україна» та у «Самвидаві». Окремою книгою у «Самвидаві» вийшов есей «Собор у риштованні» (1970) - про роман «Собор» Олеся Гончара. У 1995 році Нагороджений премією імені Тараса Шевченка за книгу «Блудні сини України».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Cblsh Rshfkm
    Cblsh Rshfkm

    Перед смертю ми всі рівні, але не всі ми рівні своєю величчю духу, свободи, гідности, любови до України! Саме ці (та й не тільки ці) ЧЕСНОТИ не раз перед усім світом демонстрував цей ВЕЛИКИЙ УКРАЇНЕЦЬ! Він таки служив ідеї, він до останку працював задля добра України! Не віриться, що зовсім недавно, у вересні, він так мудро й розважливо виступав перед студентами та викладачами Франковго університету у Львові під час презентації перевидання книжки О. Кониського про Т. Шевченка. Не багато в Україні тих, хто так досконало знає творчість Кобзаря, але й не багато тих, хто сповідує ідеї нашого Пророка у реальному житті щодня, щогодини, щомиті… А він це робив щиро. Із Євгеном Сверстюком відходить у вічність велика епоха, епоха гідности і духу, яку підхопили на Майдані 2014 року Герої Небесної Сотні. Він невдовзі зустрінеться з ними, бо саме йому судилося тримати на своїх плечах небо України у найлютіші часи, коли наші вічні вороги, московські двоголові орли, намагалися закрити чорними крильми ненависті всеньке українське небо, яке вже у 2014 році, на Майдані, із дерев'яними щитами захищали наші найкращі сини України, ставши до бою із озвірілими до зубів озброєними беркутівцями. Він відійшов у вічність саме 1 грудня, того дня, коли об'єдналась інтлектуальна еліта, аби стати на захист України! Пам'ятаймо про це і єднаймось. Втрата непоправима! Такі особистості – це посланці самого Всевишнього! Вічная пам'ять! Слава Героєві України! Слава Україні. Сидір Кіраль, професор НУБіП України

    3 грудня 2014, 00:39
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися