Волинські самооборонівці розповіли про другий автопробіг Європою: лише поляки розуміють, що то за біда Росія
Волинь

Волинські самооборонівці розповіли про другий автопробіг Європою: лише поляки розуміють, що то за біда Росія

8 грудня 2014, 13:07
0
2
Сподобалось?
2

Це вже другий автопробіг, організований «Самообороною Майдану Волині». Перший відбувся у вересні. Тоді волиняни зробили висновок, що європейці не тільки не знають про події в Україні, а й взагалі знають викривлено. За словами заступника керівника штабу «Самооборону Майдану Волині», цього разу маршрут обрали «складнішими» країнами, де інформації про Україну взагалі мало. Зокрема у Чехії, Словаччині та Австрії. Шестиденний автопробіг був спрямований переважно на інформаційну складову. Адже у 80 відсотків міст, куди заїжджали активісти, збір коштів був заборонений. Збір коштів відбувався напівлегально, тож сума цього разу зібрана незначна. Також вдалося привезти деякі речі та медикаменти. Але головне, що вдалося знайти людей, які готові допомагати адресно конкретним частинам чи підрозділам.

Активістам довелося зіштовхнутися з випадками, коли самі європейці намагалися переконати їх, що в Україні немає російських військ. Траплялися і справжні «ватники», які вірять, що українці мають рабів. З цього зробили висновок, що Україна досі не веде інформаційної війни на Заході.

Але найбільше зачепила інша ситуація. У Відні до Богдана Климчука підійшла літня пані і розповіла, що влітку на курорті відпочивала поруч з українцями. Вони приїхали на такій автівці, яка більшості європейців не по кишені. Жінка запитала, чому так відбувається, що в Україні відбувається війна, ми шукаємо допомоги в Європі, тоді як наші співвітчизники не продають предметів розкоші.

Найбільшу ж підтримку волиняни відчули від поляків. Причому, знаходили учасників пробігу і в Австрії, і у Німеччині. Наші найближчі західні сусіди найкраще знають, що таке Росія, і що то за біда. Як розповів Сергій Чуріков, у Мюнхені до них підійшов поляк. Він запитав, на що збираються кошти. Коли почув, що на українську армію, відповів: «Значить на погибель москалям - то є добре». Поляк кинув 5 євро, і вибачився, що пожертвував так мало, бо лишень приїхав на заробітки у Франкфурт.

Також, за словами Сергія Чурікова, за результатами другого автопробігу напрошується висновок, що потрібно спонукати самих українців більше допомагати Україні. Бо досі, попри війну, багато хто з наших співвітчизників байдужий до того, що відбувається. Зокрема активіст навів такий приклад. Перед від'їздом до Європи організатори автопробігу звернулися до Волинської обласної друкарні з проханням надрукувати інформаційну продукцію: банери, флаєри. Відповідь здивувала. Керівництво друкарні заявило, що готове віддрукувати, але за потрійним тарифом, бо у них, мовляв, усі потужності завантажені святковими замовленнями.

Отож автопробіги Європою волинські самооборонівці поки що вирішили згорнути. Натомість планують інформаційні пробіги Україною.

Учасники автопробігу розповіли, що акцію провели виключно за свої кошти. Ночувати гамузом доводилося у малопристосованих місцях. Витрати були мінімальні, часто рятувала гостинність європейців та представників української діаспори.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися