У Буцині живе найсильніша жінка Волині
Волинь

У Буцині живе найсильніша жінка Волині

26 березня 2015, 15:04
0
0
Сподобалось?
0
Євгенія Зубчик з Буцина Старовижівського району у молодості була тонка, дзвінка і дуже швидка. Ще змалку ганяла наввипередки з ватагою хлопців, і завжди залишала їх усіх позаду. Не дивно, що цей атлетичний талант швидко помітили і стали готувати Женю до великого спорту. Її програма максимум була – участь в Олімпіаді 1980 року. Але не так сталося, як гадалося. Бо не ставши великим бігуном, Євгенія Зубчик незабаром відкрила у собі інший талант: виявилося, що в армреслінгу їй на Волині нема рівних.
 
Де хлопці, рух і витівки, там і Женю шукай. Такий вже характер мала: любила бігати, стрибати і лазити по деревах. Вчитель фізкультури одразу помітив спортивні здібності дівчинки, і став її посилено тренувати. А вона, щоб дарма не гаяти часу, організувала ватагу хлопців і дівчат, щоб передавати їм свої вміння. По суті, всі дні у Жені минали в постійних тренуваннях: як не з тренером, то потім зі своєю власною командою на вулиці. Каже, бігали наввипередки по три-п’ять кілометрів. 
– Я тільки почала займатися, як відразу виборола перше місце у районі, – згадує Євгенія Федорівна. – Тренер після цього забрав мене в обласну команду, де зібралися найшвидші бігуни. Готувалися ми до змагання – на швидкість бігли кілометр. І от спочатку я вирвалася вперед, а потім почала відставати. Біжу і чую: спереду музика грає, а значить, фініш. Ех, як я додала «газу» – обігнала усіх і вирвалася вперед з хорошим відривом. Усі там роти повідкривали. Бо на вигляд я на бігуна геть не схожа: маю короткі та ще й криві, колесом, ноги. Тренер потім  сміявся, казав: «Тебе, Женю, не видно, я лиш на ноги дивився. Серед них колеса крутилися – то ти бігла!» Але вже на республіканських я посіла четверте місце. Не виграла, та хоч світу побачила. Бо що я у тому селі бачила, будучи тринадцятою дитиною в батьків? А тут Київ, на теплоході по Дніпру каталася, ще й згущенку нас заставляли пити перед змаганнями.
Після школи Євгенія поїхала вступати до Запорізького університету. Мала дуже хороші шанси потрапити у збірну на участь в «Олімпіаді-1980». За спортивні нормативи їй поставили «відмінно», і без екзаменів зарахували на навчання. Повернулася додому окрилена і щаслива. Ще б пак, такі перспективи відкривалися! І майже одразу, поки ще літо, зібралася на заробітки: на навчання хотілося йти в обновках, а в сім’ї грошей не було. Аж у Тамбов поїхала. Проте повернутися до початку навчального року так і не змогла… 
– Працювали на току, але коли підійшов час отримувати гроші, нам їх просто не віддали. Аж у жовтні я змогла повернутися з Тамбова додому. В інституті, звісно ж, моє місце вже було зайняте. Тож довелося шукати тут роботу. Одразу і чудо собі знайшла – заміж вийшла, – і Євгенія Федорівна з лукавою усмішкою показує на чоловіка, який приєднався до нашої розмови. – Я прийшла водієм працювати під його керівництво – Іван був інженером у сільгосптехніці. Він, як виявилося, теж спорт любив, тож після народження старшої дочки нашу сім’ю запросили брати участь у змаганнях «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Де ми тільки не були, всю Волинь      об’їздили… Завжди вигравали перші місця. Чоловік гирі піднімав, а я була найкращою в армреслінгу (поєдинок на руках – авт.). Ну, якось так склалося, що скоро на Волині у мене суперників не було. 
– То Ви таку силу в руках маєте? – дивуюся. – Можливо, і з чоловіками змагалися?
– Чоловіків теж перемагала. Бувало, що й битися до мене лізли, як покладу їх кілька разів підряд. Рознервуються, кричать, просять реваншу. Пригадується один випадок, Іван не дасть збрехати. Якось пішли з ним на весілля, а вертатися – він уже й на ногах ледве тримається. Я тоді важила 54 кілограми, а він – під 80. Ну, що робити? На плечі його і посунула. На півдорозі, правда, він отямився і додому вже мене ніс, – сміється силачка.
– І коли Ваш титул «найсильнішої жінки Волині» було побито?
– Здається, у Камені-Каширському, мені тоді вже за 40 було. І якщо чесно, з мене тоді просто насміялися, бо в суперниці мені, низенькій, поставили здоровезну жінку під два метри ростом. Вона нависла наді мною, навалилася всією вагою – і ледве руку мені не зламала. Відтоді я перестала брати участь у змаганнях. Але й досі мені не страшно піднести мішок цукру чи зерна. Або розвантажити вручну 250 тонн картоплі. Така вродилася… 
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися