Пасхальне послання митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта
Волинь

Пасхальне послання митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта

12 квітня 2015, 10:00
0
-1
Сподобалось?
-1

Скільки разів, дорога волинська паство, ми вже зустрічали день Світлого Христового Воскресіння, скільки разів чули ці урочисті пасхальні вітання! Однак, знову і знову Пасху Господню кожен із нас переживає, як найвагомішу подію у своєму земному житті, яке у Воскресінні Господньому отримало істинний смисл. «Благословен Бог і Отець Господа нашого Іісуса Христа, – повторюємо ми за святим апостолом Петром, – Котрий із великої Своєї милості відродив нас воскресінням Іісуса Христа з мертвих для живого уповання, для спадщини нетлінної, чистої, нев’янучої, яка зберігається на небесах» (1Пет. 1, 3-4 ).

Позаду залишилася Свята Чотиридесятниця, коли віруючі у пості вчилися перемагати свої пристрасті та у покаянні очищали свої серця, адже у Царство Небесне «не ввійде ніщо нечисте» (Одкр. 21, 27). Пережито й Страсну седмицю – ті скорботні дні, коли люблячі Господа серця розривалися від згадок про надлюдські страждання Христа, перенесені Ним задля нашого спасіння. Настав час, коли «Небеса убо достойно да веселятся, земля же да радуется, да празднует же мир, видимый же весь и невидимый: Христос бо воста, веселие вечное».

«Воскрес Христос, – і життя вступає у свої права», – каже святитель Іоанн Златоуст у своєму знаменитому Огласительному слові, що лунає в усіх православних храмах у день Святої Пасхи. Про яке життя тут йдеться? Великий отець і учитель Церкви має на увазі життя, в якому уже нема місця для ненависті і суперечок, для гордості та образ – радісне життя в істинній християнській любові.

Хіба ж не закликає нас цей величний день Воскресіння Христового до вселенської радості? «Христос воскресе, смерть поправый, и мертвыя воздвигнувый, людие веселитеся», «Днесь всяка тварь веселится и радуется: яко Христос воскресе, и ад пленися», – співаємо ми під час пасхальної утрені. Хіба не спонукає цей день до взаємного прощення та примирення? «Воскресения день, и просветимся торжеством, и друг друга обымем. – лунають слова пасхальної стихири – Рцем братие, и ненавидящим нас, простим вся Воскресением».

Протягом останнього року нам так не вистачало цієї радості, яку можна виразити, зокрема, у «мирному благоденствии», про що ми постійно молимо Всемилостивого Бога. Ми втомилися від постійної тривоги за нашу Батьківщину та її дітей, які гинуть від ворожих куль – і воїнів з усіх куточків України, і мирних мешканців Донбасу, адже у жодній війні не обходиться без невинних жертв. Нема, здається, кінця і краю рікам сліз, що проливаються через смерті тих, кому судилося стати жертвою цього страшного кровопролиття. Кожного тижня у тих чи інших містах та селах Волині відбувається прощання із героями, часто ще зовсім юними, які полягли за мир в Україні. Як гірко це! Але хай, за словами апостола Павла, близькі загиблих «не сумують, як інші, що не мають надії» (1Фес. 4, 13). Слова про Воскресіння Господнє по-особливому стосуються тих, хто вже у Вічності – вони торжествують на Небесах разом із ангелами і святими, чесно виконавши свою місію на землі. Їх безсмертні душі возз’єдналися із раніше спочилими рідними та близькими у Господі, що, зрештою, має бути метою кожного із нас. Тому розлука із найріднішими, якою б гіркою вона не була, не вічна, а обмежена тільки тим часом, який кожному із нас відміряно ще прожити на цьому світі. З усіма, хто переніс подібну непоправну втрату, співаю життєстверджуючий пасхальний тропар: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав». Пам’ятайте, дорогі мої: у Бога мертвих нема, бо смерть переможена на Хресті!

Будемо вірити у те, що Переможець смерті Христос допоможе перемогти сили зла, які продовжують руйнувати Україну та вбивати її дітей. Однак, якщо ми сподіваємося на підтримку Всевишнього, то маємо й самі робити для цього усе, що тільки залежить від нас. Паства Волинської єпархії не може залишатися осторонь випробовувань, що спіткали нашу Батьківщину. Тому знову закликаю продовжувати посилено молитися за мир в Україні та матеріально підтримувати тих, хто відстоює цей мир і хто постраждав через його відсутність.

Хочу подякувати вам, любі мої волиняни, за те, що невтомно продовжуєте збирати гуманітарну допомогу для біженців та посильно забезпечувати армію. Вклоняюся тим священнослужителям єпархії, які, ризикуючи власним життям, далі з особливою місією їздять у зону проведення АТО. Закликаю Боже благословення на усіх мешканців області, котрі покликані до Збройних Сил України та жертовно трудяться у волонтерських організаціях.

Усі, здається, нині об’єднані навколо спільної мети – відновлення миру в Україні. Але треба розуміти, що справжній мир настане тільки тоді, коли її мешканці будуть працювати не лише над будівництвом земного царства, але й шукатимуть, за словами Спасителя, «Царства Божого і правди Його» (Мф. 6, 33). Про таке оновлення свідомості говорить апостол Павло: «Отож ми погреблися з Ним (Христом) хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті» (Рим. 6, 4). Цей же апостол розкриває плоди Святого Духа, якими володіє оновлена Господом людина: «Любов, радість, мир, довготерпіння, благість, милосердя, віра, лагідність, стриманість» (Гал. 5, 22-23).

Бажаю ж усім вам, земляки-волиняни, у надлишку володіти цими дарами, які й вирізняють істинних послідовників Христа. Хай Воскреслий Господь допоможе кожному не розгубити їх у вирі спокус під час численних земних випробовувань.

Вітаючи усіх зі Світлим Христовим Воскресінням, бажаю, щоб справжня пасхальна радість ніколи не залишала віруючі серця, щоб благодать Святого Духа супроводжувала усі починання церковних чад.

З любов'ю молюся за усіх вас, дорогі брати та сестри, і кожному посилаю животрепетне пасхальне вітання:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС

З архіпастирським благословенням

+ Ніфонт

з милості Божої митрополит Волинський і Луцький

Пасха Господня 2015 р.,

місто Луцьк на Волині

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися