На Волині руйнують історичну пам’ятку — родинний будинок відомої української акторки Наталії Ужвій
Волинь

На Волині руйнують історичну пам’ятку — родинний будинок відомої української акторки Наталії Ужвій

23 травня 2015, 12:53
0
0
Сподобалось?
0

У Любомлі руйнується пам’ятка історії – будинок, де народилась відома акторка театру і кіно Наталія Ужвій. Про це народному депутату України Ігореві Гузю повідомила дирекція Любомльського краєзнавчого музею.

«Цей випадок є ганебним прикладом бездіяльності місцевої влади, що не шанує свою ж історію і своїх відомих земляків», - йдеться у зверненні до нардепа.

«Дерев’яний будинок батьки Наталії Ужвій побудували в Любомлі на вулиці Тильній в кінці ХІХ століття. В ньому 8 вересня 1898 року народилась відома актриса. Через короткий час сім’я переїхала на проживання в Польщу. До свого будинку Наталія Ужвій приїжджала в міжвоєнний період, а також під час відвідин Любомля у 1971 році.

У будинку постійно проживали члени сім’ї Наталії Ужвій. В ньому 7 січня 1927 року народився відомий український поет, громадський та державний діяч Ростислав Братунь.

Після 1945 року будинок перейшов у приватну власність жителів міста,які не мали стосунку до родини Ужвій. У січні 2013 року помер його останній власник. Тоді ж Любомльський краєзнавчий музей звернувся до райдержадміністрації з проханням викупити будинок у спадкоємців і створити там музей Наталії Ужвій. Ще до того часу зусиллями колективу музею були зібрані експонати для майбутнього музею. На рівні заступника райдержадміністрації було домовлено, що адміністрація викуповує будинок у спадкоємців і в подальшому там буде створено музей Наталії Ужвій. Минув рік із того часу. Спадкоємці не змогли довше чекати, коли влада викупить будинок і продали іншому власнику», - повідомили в музеї.

Будинок і територія садиби, як пам’ятка історії місцевого значення, охороняється державою. Відомо, що за охорону і збереження пам’яток на території міста Любомль несе відповідальність голова міської ради. Залишається загадкою, як мер міста дозволив приватизувати територію і сам будинок.

Реагуючи на сполох громади, народний депутат Ігор Гузь надіслав депутатське звернення до прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака з проханням провести перевірку викладених у зверненні фактів,  встановити винуватців злочину та  притягнути їх до відповідальності, аби в подальшому не допустити подібних фактів руйнування історичних пам’яток.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися