На честь волинянина названо бібліотеку у Гарварді
Волинь

На честь волинянина названо бібліотеку у Гарварді

25 червня 2015, 14:44
0
0
Сподобалось?
0

Лише кілька років тому Марія Костюк з Ковеля дізналася, що іменем її тата Макара Ужвія названо книжковий фонд у Гарвардському університеті. Війна навіки роз’єднала сім’ю Ужвіїв із села Хворостів Любомльського району. Макар Михайлович майже півстоліття прожив у Штатах, а його дружина, малі доньки та батьки мордувалися у Сибіру.
 
Перший лист від батька порвали у сільраді
Зі спогадів мами Марія Макарівна Костюк розповідає, як їхню родину вивозили до Сибіру. Бо сама того не пам’ятає, мала всього п’ять рочків, а сестричка – десять місяців. 
– 44-го року матері переказали: «Євгено, тебе будуть вивозити. Ви багаті, а чоловік твій у лісі». Одна сусідка в сільраді казала, що наш батько вночі до хати приходить, вона чує, як оконниці хлопають. А нашого батька разом з іншими односельчанами німці схопили рити окопи, потім мужики казали, що Макар з казарми десь утік. Ото за одну фамілію вивезли в Сибір. 
Марія Макарівна достеменно пам’ятає, куди потрапили на вічне поселення: Кіровська область, Нагорський район, спецпоселення №3. Тулилися у бараку на чотири сім’ї, а за кілька років у звільнених росіян-куркулів купили собі хатинку – за хромові чоботи та кілька польських хусток.
– У Сибіру поховали діда, спух з голоду. Мало не вмерла баба… – плаче Марія Макарівна. – А як наша мати натерпілася! Голодувала, тяжко робила, на собі з десяток кілометрів дрова носила, щоб хатинку натопити, бо вугла від морозу тріщали. 
А що ж Макар Ужвій? Вперше дав про себе звістку аж у 1956 році, коли донька Марія була вже заміжня за таким же «ворогом народу». Брат Олександр Ужвій працював бригадиром (під час війни воював у Червоній Армії). Випадково зайшов у сільраду і побачив у смітнику пошматовані папірці, зирк – а на них… Макарів почерк. Став складати докупи ті клаптики – виявилося, що то рідний брат написав лист! Листоноша зізнався: у сільраді його змусили порвати конверт, який прийшов від Макара аж з Америки. Так дізналися, що у 1944 році він разом з фронтовою лінією відступив до Німеччини, а 1949 року виїхав до Америки, де у Чикаго працював на паперовій фабриці.
– Ми були ще на Сибіру, коли дізналися, що тато живий, – розповідає Марія Макарівна. – Я чомусь не пам’ятаю того моменту. Мати тільки крепко плакала над своєю судьбою…
КДБ вимагало зректися чоловіка-американця
– Батько допомагав, не скупився, коли просили про якісь речі, – згадує Марія Макарівна. – Пересилав хустки, які мати продавала по 30 рублів, дублянки з перських овець, шкіряні плащі, скатертини та штори – вони й тепер як нові. На те й жили. Не присилав грошей та продукти, бо було заборонено. 
У листах цікавився, як живе сім’я, а також давав поради, як берегти своє здоров’я, багато розповідав про себе. До речі, батькові листи пані Марія береже як родинну цінність. Беру в руки один, другий, читаю: «В Америці я на роботі на першім місці. Мене просять на всякі хрестини, і тим не тішуся, бо то все коштує гроші… Радив би, щоб ви тримали нормальної ваги, бо з обжерства повстають всякі хвороби. Тут є багато такі позапасювані, що ходити не можуть. І багато западають на серце і на всякі хвороби. Я сам не глядівся і любив солодощі, вживав цукерки і меду, тим і нагнав цукру, жадної медицини не беру. Дохтори кажуть: придержуйтеся від солодощів, не вживайте солі, більше їжте ярини...» 
На Волинь Євгенія з дочками повернулася у 1960-му. Чотири роки тулилися у родичів. Згодом якось стягнулися на хату, яку купили на окраїні Ковеля, де пані Марія живе й дотепер. Її маму не раз викликали у КДБ, щоб вона зреклася свого американського чоловіка, обіцяли за те квартиру. Та жінка затялася: «За вашими законами чоловік, як кидає сім’ю, то аліменти платить. А я з чого маю жити? Скілько може, хай помагає». Дружина Макара Ужвія більше не вийшла заміж, доживала віку біля дочки Марії до 89 років. Макар Ужвій в Америці теж не одружився, дітей не мав. 
– Нас до себе не кликав. І сюди не приїжджав, – зітхає Марія Макарівна. – Пояснював, що як приїде, то совєти заберуть у нього пенсію, гроші, то така влада, що його пограбує. Писав, коли втікав, то не думав, що сім’ю вивезуть. 
Макар Ужвій помер на чужині 1988 року від раку на 73-му році. Усі свої заощадження 10 тисяч доларів заповів Книжковому фонду у Гарвардському університеті, з якого щороку з відсотків згаданої суми бібліотека закуповує книжки про голодомор 1932-33 років, про боротьбу українського народу під час Другої світової війни. Книжковий фонд відтоді названо іменем Макара Ужвія, адже він став його засновником. Про це Марії Макарівні у листах розповіла родина Пасічників, які опікувалися батьком перед смертю. Він переїхав у Клівленд, бо там жили колишні односельчани. Туга за рідною мовою, людьми, домівкою не покидала Макара Ужвія до самої смерті. 
Олена ПАВЛЮК,
Волинська область
Фото автора
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися