Міліція і місцеві намагаються стримати нашестя бурштинокопачів з Рівненщини, які в останні сотнями заїжджають на Маневиччину
Волинь

Міліція і місцеві намагаються стримати нашестя бурштинокопачів з Рівненщини, які в останні сотнями заїжджають на Маневиччину

25 червня 2015, 18:12
0
0
Сподобалось?
0

Днями волинські правоохоронці у лісовому масиві поблизу села Лісове Маневицького району затримали групу нелегальних бурштинокопачів з 26 чоловік. Усі вони – мешканці сусідньої Рівненщини з Володимирецького району. Міліціонери затримали їх під час нелегального видобутку бурштину-сирцю з допомогою лопат. В одного з чоловіків вилучили чималий камінь, який відправили на експертизу. Подію зафіксували, порушене кримінальне провадження.

У коментарі «Віснику+К» начальник УМВС України у Волинській області полковник Петро Шпига розповів, що в останні п’ять днів Маневиччина переживає справжнє нашестя бурштинокопачів-гастролерів з Володимирецького району Рівненщини. Щодня з сусідньої області на територію Волині прибувають групи копачів чисельністю від 100 до 300 осіб. Вони як стихійне лихо. До боротьби з непроханими гостями долучилися громадські формування та навіть місцеві мешканці сіл, на території яких відбувається незаконний видобуток. Ганяють їх практично вдень і вночі. Але вкотре Петро Петрович констатує безсилля правоохоронної системи у питанні покарання упійманих старателів. Максимум, що їм загрожує, штраф. Та й то потрібно довести, що вони прийшли у ліс з лопатами добувати саме бурштин.

За нашою інформацією, такий наплив нелегальних бурштинокопачів на Волинь з Рівненщини пояснюється тим, що в сусідній області працівники СБУ проводять велику операцію. Тож робота багатьох копанок паралізована, і «роботяги» мігрували на Волинь. Окрім того, Маневиччина приваблює їх тим, що тут поки що не опрацьовані навіть верхні шари грунту і видобуток бурштину-сирцю можна здійснювати без залучення техніки. На Рівненщині та Житомирщині нелегальні риють кількаметрові ями з допомогою грейдерів та екскаваторів.

Якщо держава нарешті не зробить кроки для вирішення ситуації з видобутком бурштину, попри усі старання правоохоронців, поліським лісовим районам Волині загрожує справжня екологічна катастрофа. Одними копійчаними штрафами кримінальне, варварське знищення природи не зупинити.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися