Волинь

Закони не для влади?

6 серпня 2015, 14:49
0
-8
Сподобалось?
-8
або Як, використовуючи наші гроші і свій вплив, депутати Луцької міськради вирішують власні питання
 
Навіть рішення суду не вплинуло на те, аби поставити крапку у спірному питанні, що розгорілося між Луцькою міською радою та фірмою «Домінанта», можна сказати, за невеликий клапоть землі. На жаль, цей конфлікт нагадує уже анекдот, коли для повного задоволення не вистачає отого маленького свинячого хрящика…
 
Рішення суду депутатам не указ?
Ще 2001 року Луцька міськрада видала приватному підприємству «Виробничо-комерційна фірма «Домінанта» державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 1,23 га на вулиці Загородній для будівництва житлового кварталу «Вишенька». Згодом майже всю цю ділянку, на відповідних умовах, обумовлених договорами, було передано у власність п’ятьом особам для будівництва будинків. Фірма «Домінанта»  взяла на себе зобов’язання з виготовлення документації, організації й фінансування робіт з влаштування інженерних мереж і комунікацій до цих будинків та будівництва огорожі по периметру кварталу. Невдовзі на масиві «Вишенька» з’явилися шикарні будинки. А от частина землі площею 0,12 га, що використовується жителями даного кварталу для заїзду до будинків і на якій розташовані всі інженерні комунікації (вода, газ, лінії електропередач, зливова і побутова каналізації), залишилася у власності фірми. 
І ось, через 13 років, власники будинків, які там прекрасно обжилися, серед яких депутат Луцької міської ради Валерій Бондарук і колишній перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, вирішили, що заїзд теж має перейти у їхнє підпорядкування. Мовляв: якщо усі жильці масиву користуються цією дорогою, то чому вона має належати фірмі «Домінанта»? І одразу у постійну комісію з питань земельних відносин та земельного кадастру Луцької міської ради надійшла заява від власників будинків цього масиву: Тетяни Бондарук, Оксани Вовк, Ольги Янчук та Людмили Кравчук з проханням припинити право постійного користування цією земельною ділянкою фірмі «Домінанта» і передати її у їхнє користування. Тут одразу треба відмітити, що Тетяна Бондарук – дружина депутата Луцької міської ради і секретаря постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру Луцької міської ради Валерія Бондарука, а Людмила Кравчук – дружина Святослава Кравчука, решта – теж жінки, які є власниками шикарних маєтків, хоча фактично жодна з них не займається бізнесовими справами.
У квітні 2014 року постійна комісія з питань земельних відносин та земельного кадастру у складі її голови Володимира Никитюка, Євгена Ткачука, Валерія Бондарука, Андрія Козюри та Руслана Ніколайчука цю заяву підтримали, мотивуючи своє рішення тим, що земля використовується нібито «не за цільовим призначенням». Хоча вони прекрасно знали, що порушують законодавство. Сесія міської ради це рішення підтримала, а прокурор, присутній на ній, як пізніше зазначив Валерій Бондарук, його не опротестував. Хоча прокурор, без попереднього вивчення проблеми, не завжди обізнаний у тонкощах таких справ. Цікаво, а яке «цільове призначення» цієї ділянки мало б бути, якби вона перейшла у користування власників тих будинків? Вони там збудували б майданчик для вертольотів? Усім зрозуміло, що ця ділянка і далі  використовувалася б для заїзду до садиб. Тобто її цільове призначення не змінилося б. 
Зрозуміло, що з таким рішенням фірма «Домінанта» не погодилася і одразу звернулася у прокуратуру, адже земельна ділянка, газопровід і водопровід на ній, зливова та побутова каналізації, лінія електропередач залишилися у неї на балансі. А згідно із законодавством припинити право власності на земельну ділянку можна лише у випадку добровільної відмови власника (якої не було), за згодою сторін або у разі її нецільового використання. Державна інспекція сільського господарства своїм листом згодом підтвердила, що ця ділянка використовується саме за цільовим призначенням! Не дивно, що Держінспекція, як єдиний орган, уповноважений встановлювати такий факт, визнала рішення міської ради незаконним. Це підтвердила і прокуратура міста Луцька, куди було направлене відповідне звернення від фірми «Домінанта». 
Тож не дивно, що  прокуратура подала позов до Луцької міської ради у Господарський суд про визнання рішення незаконним і його скасування. Суд, розглянувши справу, позов прокуратури задовольнив. При цьому з Луцької міської ради було стягнуто 1218 гривень судових витрат. Тобто це гроші із наших податків, витрачені для задоволення амбіцій геть не бідних громадян нашого міста, яких ми обрали на попередніх виборах! І здавалося б 5 вересня 2014 року Господарський суд у Волинській області своїм рішення мав поставити на цьому спорі крапку. 
Якби наші «слуги» дбали так про нас, як про себе
Та не пройшло і півроку, як за ініціативою вище згадуваних громадянок надійшло клопотання з тією самою вимогою про вилучення землі, правда, мотивація щодо позбавлення права власності на земельну ділянку фірми «Домінанта» дещо змінилася. Цього разу ці «ділові» жіночки попросили надати їм дозвіл «на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування жилих будинків, господарчих будівель і споруд на вулиці Загородній». Одразу напрошується запитання: а зараз ця ділянка використовується не для обслуговування жилих будинків? Чи, можливо, там фірма «Домінанта» облаштувала парники? 
І цього разу члени земельної комісії, ігноруючи  рішення суду по даному питанню, знову прийняли рішення про вилучення даної земельної ділянки у фірми та надати заявникам такий дозвіл «на умовах оренди», а сесія міської ради, як не дивно, підтримала (!) таке рішення, не зважаючи на те, що цього разу представник ПП ВКФ «Домінанта» на сесії дохідливо роз’яснила депутатам незаконність прийняття такого рішення. Фірма «Домінанта» знову оскаржила це рішення у суді. 
Цікаво, що цього разу Господарський суд у Волинській області, в особі судді  Антоніни Кравчук, оцінивши докази «за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді» позов фірми не задовольнив, а рішення міськради визнав правомірним! Варто відмітити, що у суді прозвучала фраза: «…комісія керувалася листом Держінспекції сільського господарства», який нібито підтверджує нецільове використання цієї земельної ділянки, хоча насправді ніякого листа у членів земельної комісії не було!
Суд відбувся 27 травня цього року, а вже 8 червня Держінспекція знову надала пояснювальний лист, в якому чітко підтвердила, що факту порушення цільового використання даної земельної ділянки фірмою «Домінанта» немає! 
26 червня Рівненський апеляційний господарський суд скаргу фірми «Домінанта» задовольнив, рішення Господарського суду у Волинській області скасував і рішення Луцької міської ради визнав незаконним. А усі стягнення, накладені цим судом на Луцьку міську раду на цей раз, склали аж 7654 гривні. І знову ми, платники податків міста, заплатимо за  забаганки тих людей, які мають у своїй власності шикарні будинки, квартири та не одне дороге авто! Але для повного щастя їм не вистачає ще клаптя землі «в оренду», аби «забезпечити своїм дітям спокій», передавши у спадок ще й шматок дороги! Аякже, якщо там наша власність, то і дорога теж має належати кожному з нас – приблизно так пояснив свої дії Валерій Бондарук, – співвласник мережі аптек «Волиньфарм»  (член фракції партії ВО «Батьківщина»), який так вперто підтримує звернення своєї дружини і сусідок по масиву у земельну комісію, де він секретарює. Що для багатої людини сім тисяч?! Та ще й не зі своєї кишені! Це всього-на-всього сльоза якоїсь матері, якій не вистачає грошей на утримання дитини... Правда, при зустрічі Валерій Анатолійович завірив, що оскаржувати рішення Рівненського суду він буде уже за свої кошти… 
При зустрічі Валерій Бондарук намагався довести, що акт виданий фірмі «Домінанта» 2001 року на право користування землею у тій формі, тепер незаконний. На підставі чого – не пояснив, пославшись на Земельний кодекс. «Чому право власності на земельну ділянку (заїзд), за яким доглядаємо ми усі, має належати фірмі «Домінанта»?» – дивується він. Що означає «догляд» – незрозуміло. Квітів біля цього заїзду, які нібито висаджують господарки садиб, я там не побачила, лише вигорілу траву. А біля садиби Бондарука, по вулиці Загородній, лежить купа сухого бадилля і незрозуміло для чого розрита земля вздовж усього паркану, що геть не надає естетичного вигляду цій вулиці. 
Та Валерій Бондарук і далі готовий «воювати», аби «отримати частину заїзду і платити за оренду землі у бюджет», з якого судами уже «викачав» більше восьми тисяч гривень! Святослав Кравчук, колишній заступник міського голови, теж вважає таке бажання абсолютно логічним, хоча зізнався: «Аби знав, що потраплю у таку ситуацію, ніколи не взяв би на тому масиві ділянку під забудову. Краще в гіршому місці, але не мати таких проблем». Але ця ситуація, як бачимо, створена незаконними діями, які Святослав Кравчук підтримав.
Зрозуміло, що якби з такими заявами до міськради прийшли рядові жителі міста, секретар постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру Валерій Бондарук не морочив би ні собі, ні  депутатам голову неправомірними рішеннями і судами, а тим самим не підставляв би й міського голову. Та коли йдеться про особисті сімейні інтереси депутатів, та ще й земельні, то чому б не використати свою посаду і вплив? Цього разу незаконне рішення допомогли «протягнути» колеги-депутати, наступного – він допоможе комусь із них? Ось так «рішають» справи у Луцькій міській раді... Хоча, зрозуміло, проблема створена штучно. Коли є усе, то хочеться ще більше… 
Ольга ЖАРЧИНСЬКА, 
м. Луцьк
P.S. Не дивно, що по цих фактах фірма «Домінанта» звернулася у відповідні органи із заявою про вчинення корупційного правопорушення депутатами Луцької міської ради Валерієм Бондаруком, Євгеном Ткачуком, Андрієм Козюрою, Русланом Ніколайчуком та Святославом Кравчуком. Проти усіх членів земельної комісії, які приймали незаконні рішення з цього питання, а також проти Тетяни Бондарук правоохоронними органами порушено кримінальне провадження за статтями, які передбачають позбавлення волі на строк від трьох до восьми років... Чи буде доведена справа до суду та як оцінять там дії депутатів чи, як завжди, посадовці вийдуть «сухими з води» – покаже час. Рішення правоохоронних органів буде лакмусовим папірцем на той факт, чи змінили ми хоч щось у цій державі, заради чого пролили безвинну кров на Майдані…

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися