Під Луцьком відкрили перший на Волині сміттєпереробний полігон
Волинь

Під Луцьком відкрили перший на Волині сміттєпереробний полігон

7 серпня 2015, 13:05
0
0
Сподобалось?
0

У селі Брище Луцького району відкрили нову чергу полігону для захоронення побутових відходів із сортувальною лінією. Полігон – це спеціальний ангар для сміттєсортувальної лінії, побутові приміщення для працівників, відповідні комунікаційні мережі.

Будівництво нового полігону розпочалося ще у 2014 році.

– Тут працювало по 10 навантажувачів, по 20 великовантажних автомобілів, працювали і в дощ, і в вітер. Те, що зроблено (сортувальна лінія) – це лише перший етап. Хотілося б, щоб у перспективі тут відбувалася повна переробка сміття, як нині є в Європі, – розповідає директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич.

Загальна вартість об’єкту становить 16 мільйонів гривень, які виділили з міського бюджету. Будівельні роботи виконувало ТзОВ «Луцькспецбуд». Обслуговуватиме полігон два підприємства – КП «Луцькспецкомунтранс» і ТзОВ «Луцьк ЕКО». Кошти, що надходитимуть на рахунок комунального підприємства, планують використовувати на придбання нової техніки та контейнерів для роздільного збору відходів. «Луцьк ЕКО» займатиметься тільки сміттєсортувальною лінією.

Старий полігон майже повністю вичерпав свої технічні можливості, до того ж термін його експлуатації завершується цього року. Внаслідок перемовин міського голови Миколи Романюка з мешканцями села Брище, Луцьку виділено додаткову ділянку площею 8,86 га. Адже, якби не обладнали новий полігон, то не було б куди вивозити сміття з міста, що могло б призвести до екологічної катастрофи.

– Старий полігон ще буде діяти до кінця цього року. До речі, він працює вже 23 роки і приймав все сміття з Луцька. Нова черга полігону вирішила проблему зі сміттям у місті ще на найближчі 20 років, – розповідає Валерій Кузьмич.

Як на старому, так і на новому полігоні планується будівництво системи збору біогазу для виробництва електроенергії, яку продаватимуть у загальну енергомережу.

– На сортуванні будуть працювати люди у дві зміни, по 18-20 робітників кожна. В середньому заробітна плата буде 150-200 гривень в день, – пояснює директор ТзОВ Луцьк ЕКО» Михайло Турик.

До слова, пропускна потужність сміттєсортувальної лінії – 50 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік. Сміття сортуватимуть вручну.

На полігоні також є піч, яка перероблятиме біологічні відходи, також щороку планується захоронення до 4 тонн медичних матеріалів. Технологія полігону така: спочатку закладатимуть шар сміття, над ним – шар землі, який засадять лісом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися