На Волині відкопали хлібопекарню часів Русі
Волинь

На Волині відкопали хлібопекарню часів Русі

12 серпня 2015, 23:29
0
0
Сподобалось?
0

Шість стародавніх печей розкопали у Луцькому районі фахівці Кримської філії інституту археології, які нині в силу обставин працюють на Волині. У селі Ратнів науковці вже знаходили чимало пам’яток різних періодів – від кам’яного віку до сучасності. Нині ж, хоча знахідка ще не до кінця досліджена, припускають, що це – Х століття. У знайдених у селі Ратнів Луцького району стародавніх печах збереглися ще й місця для виготовлення хліба, кажуть археологи і дивуються знахідці. Торік у цій місцині, на березі річки Чорногузка, теж розкопували печі для виготовлення їжі й для опалення, але це були поодинокі знахідки.

Про це повідомляє ВОДТРК.

«У Звенигороді Львівської області було розкопано аж 40 печей, але це княже місто було. А це просто селище і от вже скільки печей. Це дуже рідкісне явище. Ми вважаємо, що тут був виробничий центр, припускаємо, що споруда була під відкритим небом і пічки призначалися для випікання хліба мешканцям усього поселення», – розповів науковий співробітник відділу Інституту археології НАН України Сергій Теліженко.

Старший науковий відділу Інституту археології НАН України Валерій Манько вважає розкопані печі цінною археологічною знахідкою, проте прагне розкопати речі доби неоліту.

«Ось ми її виберемо і підемо далі. Нас цікавить щось більш давнє, як Київська Русь. Ось ми на етапі зараз, де може піти доба бронзи, а може й неоліт», – зазначив він.

Поблизу печей розкопали ще й глибоку зернову яму пізнішого періоду – ХІ століття. Біля ями – безліч уламків орнаментованої кераміки, кістки тварин і два металеві ножі. Пошуків археологи не припиняють – сподіваються докопатися до більш давніх епох.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися