В Олениному діти вчаться в хатах, перевезених з хуторів
Волинь

В Олениному діти вчаться в хатах, перевезених з хуторів

13 серпня 2015, 14:26
1
0
Сподобалось?
0

Сьогодні на Волині говорять про закриття малокомплектних шкіл у селах. Не може бідна держава дозволити собі утримувати навчальний заклад, де навчається 10-20-30 учнів. У селі Оленине Камінь-Каширського району інша проблема – діти є, а школи немає.
 
Нині дев’ятирічку в Олениному відвідує 142 учні. Ще 40 старшокласників їздять в сусіднє Боровне. Тільки минулого року у селі народилося 24 дитинки. Тож перспектива у навчального закладу тут є. Проте коштів на нову школу немає. А її обіцяють давно – з часів незалежності. Бо вчаться юні оленинці у дві зміни в декількох старих приміщеннях. Одне з них у 2011 році визнали аварійним та розвалили. Добре, що по сусідству знайшлася хата, у якій ніхто не живе і люди дозволили тимчасово пристосувати її під школу. Тепер тут – кабінет директора, вчительська і класна кімната на 20 метрів квадратних.   
– Школу в село ще з хуторів переправили, коли радянська влада змушувала всіх переїжджати, – пригадує старожителька Галина Семенівна Ліщук. – Ще я зі старшим братом у неї ходила. А йому майже 80 років. Зараз внук мій ходить. Хіба то діло? У дітей спортзалу немає, грубки зимою поки протопиш!.. За стільки років хіба не можна для наших дітей школу збудувати?! 
Справедливості ради треба сказати, що навчальний заклад будувати почали. У 2013 році зробили проектно-кошторисну документацію за 147 тисяч гривень. На Покрову заклали перший камінь. 
– Приїжджав нині покійний голова ОДА Борис Петрович Клімчук. Все було добре. Того ж року зробили фундамент. Вклали майже 700 тисяч гривень. Їх виділили з державного бюджету, – розповів сільський голова Олександр Сидорук. – Обіцяв, що у 2015 році діти вчитимуться у новій школі. У бюджеті мали передбачити на це 18 мільйонів гривень. Та потім стався Майдан, війна… Не стало Бориса Петровича… І наше будівництво заглухло. 
Справді, оленинцям не пощастило так, як їх сусідам із Житнівки. Хоча це село чи не вдвічі менше, зате має славетних вихідців – тут народилися брати Смітюхи. І, будучи депутатом, старший Григорій «пробив» будівництво школи у рідному селі. Гроші виділили швидко. Фінансується її будівництво і цього року. Після його завершення планують, що школа з початкової стане середньою. Про це розповіла заступник начальника обласного управління освіти і науки Людмила Плахотна. 
– Натомість в Олениному залишиться лише початкова школа. Будувати нову за рахунок коштів державного бюджету зараз змоги немає, бо в одному районі не може таким чином споруджуватися дві школи, – сказала Людмила Володимирівна. – Учнів п’ятих-дев’ятих  класів переведуть у Житнівку. Гроші на будівництво школи в Олениному можуть виділити лише з місцевого бюджету. Тим паче, що освітню субвенцію Міносвіти за умови оптимізації шкіл дозволило перенаправляти на капітальне будівництво. 
Якщо чесно, чим це може допомогти оленинцям, сказати важко. Адже у Камінь-Каширському районі є лише три школи, які не наповнені. В багатьох же діти вчаться у дві зміни. Тому кошти від оптимізації будуть незначними. 
– Та нам би тільки матеріали дали, а школу ми б самі збудували. Чи не кожен житель села готовий зробити посильний внесок, аби діти вчилися у нормальних умовах, – запевнив сільський голова. Нині він не має змоги допомогти землякам у вирішенні проблеми – Олександра Віталійовича, незважаючи на бронь, мобілізували. 
А на початку липня була спроба вивезти бетонні блоки, з яких спорудили фундамент нової школи. Оленинці не дали. Люди сподіваються, що коли-небудь ситуація зміниться і школу таки побудують. Адже щоб возити дітей у сусіднє село автобусу доведеться робити чи не три рейси. А зимою і перемети на дорогах можуть бути.   
 Наталка СЛЮСАР
Волинська область      
Фото автора
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • леді
    леді

    Шановна Наталка,ваша інформація неправдива.В Оленіному вже побудували новий корпус школи на місці старого.Треба приїхати і подивитись,а не друкувати брехню.

    13 серпня 2015, 15:09
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися