Під Луцьком чоловік влаштував полювання поруч із хатами
Волинь

Під Луцьком чоловік влаштував полювання поруч із хатами

28 серпня 2015, 15:41
0
0
Сподобалось?
0
У селі Зміїнець, яке межує з Луцьком, чоловік влаштував полювання у місці, де відпочивають місцеві мешканці, та зовсім неподалік людських помешкань.
 
Поблизу села Зміїнець і справді є угіддя, на яких з року в рік відбувається полювання. Місцевість тут багата на пернату дичину, також зовсім не рідкість тут зайці та лисиці. Жителі Зміїнця вже звикли до напливу мисливців у сезон, коли полювання дозволене. Тоді воно відбувається за метрів 500-600 від житлового сектора. Та з самісінького ранку у неділю, 16 серпня, мешканців вулиць Левадної та Журавлиної розбудили звуки пострілів зовсім поруч з житловим сектором. Мисливця люди запримітили з балконів своїх помешкань. Чоловік років 23-х з рушницею прогулювався стежкою загального користування неподалік від хат і заглядав по деревах та кущах у пошуках пташок.
Жителі кількох будинків вийшли до мисливця і просили його переміститися подалі від села.
«Він почав полювати ще з вечора попереднього дня, але трохи далі – на сільському пасовиську. До нього люди вже тоді виходили і просили не робити цього, але він ігнорував, стріляв усю ніч», – розповідає мешканка вулиці Левадної Наталія Бабич.
Разом з іншими сусідами пані Наталія пішла припиняти незаконне полювання. Однак розмови не вийшло. Мисливець також виявився місцевим. Коли його спробували затримати, він вирвався і втік додому, перевдягнувся і лишень тоді повернувся на місце. Тож перед міліціонерами, яких викликали люди, він постав уже зовсім в іншому вигляді. Також сюди «підтягнувся» батько стрілка і ще кілька чоловіків, один з яких представився адвокатом.
Перипетії конфлікту спробували знімати на відео Алла Жупанюк. Однак група підтримки мисливця намагалася вирвати у неї з рук відеокамеру.
Зрештою, правоохоронці таки склали якийсь протокол, опитали свідків та поїхали. Яке рішення прийняли у Луцькому РВ УМВС України у Волинській області, достеменно дізнатися так і не вдалося. Але там нам дали зрозуміти, що «полювання відбувалося у межах дозволених норм». Щодо цих самих норм ми проконсультувалися у головного мисливствознавця Волинського обласного управління лісового господарства Руслана Люшука. За його словами, законом дозволено полювання не ближче, ніж за 200 метрів від будинків населеного пункту та від поодиноких будівель, в яких можуть бути люди. Разом із Наталією Бабич ми подолали відстань від її хати, якою завершується вулиця Зміїнця, до місця, де помітили мисливця. Візуально відстань не перевищує 100-150 метрів. Далі більше, коли ми з пані Наталею йшли тим же маршрутом, яким рухався мисливець з оголеною зброєю, назустріч нам вибігло дівча з собакою, а неподалік просто на полі гралися ще кілька дітлахів. Наша провідниця каже, що це досить людне місце. З самого ранку діти тут вигулюють собак, юнаки, які займаються спортом, бігають до річки, на копанці ловлять рибу. Тож навіть один необережний постріл міг коштувати дуже дорого. Та чи варто чекати трагедії, щоб потім навести порядок?
До речі, даємо контролюючим організаціям та органам одну підказку: якщо відстань до житлових будинків можна оспорювати, то один факт стверджуємо точно. Полювання 16 серпня взагалі було заборонене. Сезон на пернату дичину відкрився 8 серпня, але вже через два дні був призупинений через п’ятий клас пожежної небезпеки (дозволено полювати при третьому класі). Відповідний протокол 10 серпня підписав голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик. Оскільки небезпека не знизилася, заборона на полювання діє і до сьогодні. Висновок щодо класу пожежної небезпеки на щодень легко дізнатися у Волинському гідрометцентрі.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися