На Волині хочуть 70% ділової деревини продавати місцевим підприємцям
Волинь

На Волині хочуть 70% ділової деревини продавати місцевим підприємцям

11 вересня 2015, 12:32
0
0
Сподобалось?
0

Волинська облдержадміністрація і Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства організували експертне обговорення Концепції проекту Програми використання деревини у Волинській області, яка покликана унеможливити корупційні схеми і дати області можливість додаткових джерел наповнення бюджету.

«На сьогодні 40% промислової деревини переробляють лісгоспи, а 60% – інші учасники ринку. Цей обсяг сировини розділяється на дров’яну та ділову деревину. Сьогодні ми хочемо створити рівний доступ до деревних ресурсів для бізнесу і водночас захистити місцевих переробників», – розповів Олександр Кватирко, – в.о. начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

Розподіл дров’яної деревини передбачає запровадження у постійну практику таких заходів:

забезпечення дровами населення, учасників АТО та пільговиків (сільські та селищні ради готують списки, які погоджуються соціальними службами);

забезпечення дровами бюджетних установ, котрі використовують тверде паливо, за процедурою прямих договорів;

продаж дров для підприємців у сфері генерування та постачання теплової енергії  на аукціонах за ринковими цінами;

Доступ учасників ринку до ділової деревини теж потребує зміни підходу. У проекті Програми пропонується 30% сировини цієї категорії гарантовано продавати за прямими договорами стратегічним підприємствам галузі, які здійснюють глибоку переробку сировини, мають потужний робочий штат і забезпечують високий рівень валового регіонального продукту. Ціни для продажів за прямими договорами мають переглядатися щоквартально, аби вони відповідали середньоринковим. Це дозволить планово забезпечити сировиною для безперебійної роботи великих підприємств деревообробних підприємств.

70% ділової деревини пропонується продавати через аукціони малим і середнім підприємствам Волинської області. Це дозволить розвивати галузь в області, а отже, поповнити місцеві бюджети. Невибрану деревину планують продавати шляхом щомісячних електронних торгів для усіх учасників ринку.

«Аби захисти галузь від недобросовісної конкуренції, а саме участі у торгах фірм-одноденок, ми хочемо запровадити обов’язкове анкетування, яке покаже, скільки людей працює, виробничі потужності тощо. Так ми не просто відсіємо фейкові контори, а зможемо стимулювати нелегальні пилорами до офіційного  працевлаштування робітників. Плануємо надавати преференції тим підприємствам, які створюватимуть робочі місця для учасників АТО», – повідомив перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Кошарук.

У проекті Програми також заплановано організувати відповідну роботу регіональної лісової біржі, а також клопотати перед лісовим агентством про створення єдиної національної біржі на засадах європейських стандартів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися