Чому не всім пенсіонерам збільшили пенсію
Волинь

Чому не всім пенсіонерам збільшили пенсію

31 жовтня 2015, 15:39
2
-3
Сподобалось?
-3
Ось уже декілька тижнів у редакції лунають обурені дзвінки: «По телевізору сказали, що всім пенсіонерам підвищать пенсію на 100 гривень. А мені не підвищили». І таких людей – тисячі. Чому пенсії зросли не у всіх – розпитали у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Волинській області. 
 
Заступник начальника обласного управління ПФ Лариса Лучковська зауважила, що  нинішній перерахунок прив’язаний до зміни прожиткового мінімуму з 949 до 1074 гривень. Фактично пенсії зросли для понад 80% пенсіонерів області. Але є й такі, яких збільшення пенсійних виплат не торкнулося. 
– В першу чергу це особи, які отримують спецпенсії, – держслужбовці, судді, прокурори, міліціонери і т. д., – зазначила Лариса Григорівна. – Не зміниться пенсія і для тих, хто не має необхідного загального трудового стажу (до 1 жовтня 2011 року для жінок мінімальний стаж становив 20 років, для чоловіків – 25, після цієї дати – 30 і 35 років відповідно).  Наприклад, жінка працювала медсестрою, отримувала невисоку заробітну плату. Вона мала 25 років медичного стажу, що є достатнім для виходу на пенсію за вислугою років. Скористалася цим правом у 2012 році і отримала пенсію у розмірі 1049 гривень. Але у неї нема необхідних 30 років загального стажу. Тому її пенсія не змінилася. Не матимуть доплати й ті жінки, які скористалися правом перехідного періоду вийти на пенсію достроково у 55 років та отримували її у мінімальному розмірі. Не отримає підвищення і більшість інвалідів третьої групи. Наприклад, чоловік вийшов на пенсію як інвалід третьої групи після 1 жовтня 2011 року. Має 24 роки стажу. Розмір пенсії до перерахунку – 1049 гривень. Він у нього і після перерахування не збільшиться.   
Не зміниться також розмір пенсійних виплат дітям війни. Це стосується і  членів сімей загиблих військовослужбовців та померлих інвалідів війни. А також додаткової пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС 1-ї, 2-ї, 3-ї та 4-ї категорій та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців.
Реально не побачать змін і пенсіонери, пенсія яким була проіндексована раніше. Їм потрібно згадати, чи не зростали виплати, бува, у 2014 році. Наприклад, доярка має 40 літ стажу, одержує пенсію у 1603 гривні. Доплати у жовтні цього року не дочекалася. Звичайно, образливо. Але її пенсія була проіндексована торік. Так, у червні 2014-го виплата цій жінці становила 1485 гривень. Протягом кількох місяців вона зростала і вже у грудні сягнула 1603 гривень. 
Варто зазначити, що від нинішнього перерахунку виграли ті, хто досі працює. Сума їхніх доплат може становити і 500 гривень. Наприклад, жінка-пенсіонер, працює. Пенсію призначили до 1 жовтня 2011 року, і її розмір становив 1125 гривень. Має 37 років стажу. Після перерахунку вона отримуватиме 1435 гривень. Тобто пенсія зросте на 310 гривень. 
А взагалі, як каже Лариса Лучковська, кожен випадок індивідуальний. Тому такі різні доплати й отримали пенсіонери.
Наталка СЛЮСАР, 
Волинська область
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Вячеслав
    Вячеслав

    Вообще то должно быть стыдно, Лариса, за такое маразматическое обьяснение, это же полный бред, в 2014 г. повышали пенсию, да с тех пор жизнь в несколько раз подорожала, цены растут буквально каждую неделю. Берут недоучек на высокие должности, а люди страдают.

    1 листопада 2015, 21:56
    Відповісти
  • Оля Меренюк
    Оля Меренюк

    Мої дідусь і бабуся працювали ціле життя. І зараз їм по 80 років і підвищеної пенсії нема. А ті що не мають повного стажу отримали доплати по 1000 грн. Де є справедливість? Чому так держава знущається над людьми.

    20 жовтня 2017, 15:40
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися