Бджолині війни у Заборолі
Волинь

Бджолині війни у Заборолі

5 лютого 2016, 14:06
0
0
Сподобалось?
0
Мешканці приватних будинків дедалі частіше воюють один з одним у судах через бджіл. Заявники переконують суддів, що жити поруч із цими комахами вкрай небезпечно. Коли поряд пасіка, неможливо виходити з дому, запрошувати до себе гостей, обробляти город.
 
У редакцію звернулася жителька села Забороль Луцького району Людмила Малаховська. 
– На нас із сином сусіди у суд подали за те, що ми пасіку тримаємо, – заявила жінка. – Ціна позову – 25 тисяч гривень. Ігор уже давно займається бджолами. До весни минулого року ми жили на Володимирській вулиці у Луцьку. Ніхто ніколи не скаржився, хоча там землі мали менше. Так життя склалося, що терміново переїжджали у новозбудований будинок у Заборолі. Тут ми з сином маємо 24 сотих землі. Ну і, звісно, перевезли вулики і бджолині сім’ї. Їх у нас влітку було 20. І от дійшло до того, що сусіди в суд подали. Хоча ми нічого не порушували. Прийшли ветеринари, сказали, що треба сітку поставити – поставили. 
Я їздила у  Забороль. Відразу звернула увагу, що між ділянкою Малаховських і їхніх сусідів – високий глухий паркан. Сама ж пасіка ніби поділена на дві частини.  Одна – наглухо закрита загорожею, всередині висаджені дерева. Друга – огороджена лише сіткою. 
– Влітку на ній ще мішковина висіла, – зауважив Ігор Малаховський. – Така була вимога ветеринарної служби. Моя пасіка зареєстрована у сільраді, є санітарно-ветеринарний паспорт. У мене бджолиних сімей значно менше, ніж вуликів, – Ігор починає відкривати порожні бджолині будиночки, показуючи, що у них зберігається реманент, рамки і таке інше. – Невідомо ще, скільки їх зиму переживе.  
Я поцікавилася, чи часто вилітають з пасіки рої. 
– Цього літа взагалі спостерігали незвичне явище – бджоли роїлись у серпні. Було таке, що прилітали сюди з-під лісу, де також їх люди тримають. Навколо Забороля дуже багато ріпакових полів. От звідти в основному бджілки і носять мед. Вони ж можуть літати за п’ять-шість кілометрів.     
Сусідки, яка подала на Малаховських до суду, вдома не було, принаймні двері ніхто не відчинив. Але її претензії викладені у позовній заяві. 
«Бджоли шкодять нашому здоров’ю, так як літають і жалять, що спричиняє у мене та мого чоловіка алергічну реакцію, – писала жінка. – З цього приводу ми зверталися за допомогою до Заборольської сільської амбулаторії... Оскільки алергічна реакція організму має спадковий характер, можливі укуси бджіл викликають у мене великий страх і тривогу за здоров’я моїх дочок 2008-го та 2013 років народження. Через те, що бджоли літають, я з дітьми змушена постійно бути або у своєму будинку, або на подвір’ї у сусідки. Не можу нікого запросити до себе в гості, так як на подвір’ї неможливо перебувати, також не можна нормально обробляти город, провітрювати будинок тощо». 
Сусідка вимагає через суд заборонити Малаховським розміщувати вулики на своїй земельній ділянці й стягнути з них 25 тисяч гривень за заподіяну моральну шкоду.
Ми запитали у завідувачки сільської амбулаторії Світлани Смаль, чи часто скаржаться мешканці Забороля на укуси бджіл. 
– Ми не можемо відрізнити бджолині укуси від осиних. Окрім  чоловіка сусідки Малаховських, ніхто з такою проблемою не звертався, – сказала Світлана Святославівна. 
Сьогодні бджільництво – явище непоодиноке. І, чого гріха таїти, будь-кому буде страшно, коли біля нього літатиме рій бджіл. 
– Ними треба правильно займатися, аби вони не були агресивними, – зауважив голова Волинського осередку Гільдії медоварів України Володимир Дмитрук. – Я сам п’ятнадцять років тримав у середмісті двадцять бджолиних сімей на шести сотках землі. І сусіди не скаржилися. Загалом ми маємо досить недосконале законодавство. Закон «Про бджільництво» потребує прийняття підзаконних актів. Ми це питання порушували на нашому з’їзді. Дуже часто апелюють до того, що, згідно з нормами ДБН, пасіка повинна розміщуватися не ближче 300 метрів від житлових зон і не менше 50 метрів від сусідніх будинків. Але ці норми не поширюються на індивідуальні пасіки. Їх потрібно обгородити парканом 2,5 метра.
Наталка СЛЮСАР, 
Волинська область 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися