СБУ затримали банду прикордонників і митників, які намагалися переправити до Польщі 1,5 тонни бурштину
Волинь

СБУ затримали банду прикордонників і митників, які намагалися переправити до Польщі 1,5 тонни бурштину

21 березня 2016, 17:40
0
1
Сподобалось?
1

Бурштинова лихоманка набирає в Україні все більше обертів, і втягує у свої тенета все більше дійових осіб.

Раніше ми повідомляли про затримання польськими митниками у пункті пропуску Дорогуськ (сполучається з українським «Ягодином») півтори тонни бурштину. Його виявили у польській вантажівці, яка приїхала з українського боку. За кермом був громадянин Польщі, супроводжував його товариш з України. Коробки та мішки з сонячним камінням були приховані під легальним вантажем.

Вартість вилученого контрабандного сонячного каміння у Польщі оцінили у 24 мільйони злотих, або 5,6 мільйонів євро. Результат здивував навіть польських митників, а в Україні одразу ж постало питання, як в «Ягодині» не помітили таку велику партію нелегального товару. Прикордонна та митна служби, які відповідають за збереження державних багатств, одразу поспішили випереджати одна одну у коментарях.

Так помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян зазначив, що фура йшла під митним оформленням з однієї з центрально-східних внутрішніх митниць України. Тобто, вона була оформлена та запломбована. Виходить підстав для перевірки та оформлення у пункті пропуску «Ягодин» у прикордонників та й митників ніби не було, як і оперативної інформації про те, що у вантажівці піде нелегальний товар. Отже, як завжди, винних не знайшлося.

Але за кілька днів речниця СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомила, що спецслужба викрила банду, яка організувала переправлення до Польщі партії бурштину вагою 1,5 тонни. Також угруповання причетне до контрабанди в Європу та Азію не лише бурштину, а й алкоголю, цигарок тощо. Найцікавіше, що, за словами Гітлянської, до злочинної групи входили волинські митники та прикордонники. Їхню діяльність документували кілька місяців. На рахунку ділків переправлення закордон уже декількох тонн бурштину.

Минулого тижня відбулася фінальна стадія операції. Працівники СБУ та прокуратури провели понад сорок обшуків у приміщеннях учасників угруповання у Волинській, Львівській, Рівненській, Чернігівській та Київській областях. Співробітники спецслужби вилучили документацію та носії інформації з доказами контрабандної діяльності.

У складських приміщеннях, які використовували контрабандисти з-поміж іншого виявили 52 ящики елітних цигарок російського виробництва, обладнання для створення схованок у деревині, а також понад сімнадцять тонн спирту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися