За випускниками Колківського училища роботодавці... стають у чергу!
Волинь

За випускниками Колківського училища роботодавці... стають у чергу!

25 березня 2016, 10:24
0
0
Сподобалось?
0

Навчальний заклад славиться не лише кадрами, а й волонтерською діяльністю   Колківське вище професійне училище, що у селищі Колки Маневицького району Волині, – один зі «старожилів» серед закладів профтехосвіти краю. Колись тут готували  трактористів, водіїв та слюсарів з ремонту сільськогосподарських машин. Нині навчальний заклад зажив слави ще й «кулінарної» кузні кадрів. За випускниками цього училища працедавці… стають у чергу!

Вирощують екологічно чисту городину

Територія тут величезна – 174 гектари. За день складно все обійти-об’їхати. Адже училище має не лише навчальні корпуси та гуртожиток, а й поля та теплиці, на яких вирощує свою продукцію, чимало сільськогосподарської техніки з ремонтними майстернями, «автодром» і «трактодром», де вчаться мистецтву водіння майбутні водії вантажівок і спецтехніки… Дивуюсь, як усьому цьому «царству» лад дає тендітна жінка – Людмила Григорівна Панасюк. Вона керує навчальним закладом усього четвертий рік, а зміни, яких він зазнав за цей період, разючі (свого часу в Колківському ВПУ бувала двічі, тож маю з чим порівнювати).

Училище справді розцвіло. І річ навіть не в тому, що суттєво зміцнилася матеріально-технічна база, зроблено сучасні ремонти, замінено вікна, двері, старі труби й проведено силу-силенну господарських робіт. А й у, здавалося би, таких дрібницях, як зелень на підвіконнях та… м’які дивани та крісла для студентів у коридорах і фойє. В усьому відчувається жіноча рука. Чистенький спецодяг у дітей, чистенькі приміщення. А кабінети дійсно підготовані, як на виставку (тож зрозуміло, чому методична робота викладачів Колківського ВПУ так високо оцінена в області). З’явилися теплиці, в котрих вирощують екологічно чисту городину. На фермі, крім коней та свиней, завели овець (і відразу знайшли збут – по молоденьку ягнятину приїжджають луцькі ресторатори). Відкрили навчально-виробничу дільницю власної кулінарної продукції. Всього й не перерахувати.

Медаль «За жертовність» – від владики Михаїла

Сьогодні в училищі навчається 436 учнів – здобувають фах тракториста-машиніста і кухаря-кондитера. А ще щороку через центр зайнятості сюди на навчання приходять майбутні овочівники, тваринники та кочегари. Запитую в Людмили Григорівни, чи немає проблем з роботою для випускників. – По кухарях – майже стовідсоткове працевлаштування, – радіє Людмила Панасюк. – Укладено договори з популярними луцькими закладами та мережами ресторанного бізнесу. На практику наших учнів постійно запрошують різноманітні підприємства харчування та дитячі табори на Світязь (Волинь) та в Яремче (Прикарпаття), бо вже переконалися, що не підведуть. Цього року ми навіть не впевнені, чи зможемо задовольнити всі пропозиції. Щодо хлопців-трактористів, то їх теж з охотою беруть на роботу відомі сільськогосподарські підприємства краю. Аби не виникало проблем з працевлаштуванням, плануємо відкрити на базі нашого училища «Центр кар’єри», де буде зібрано робочі вакансії та пропозиції на практику. Вже обладнали приміщення. Переконана: діти мають навчитися себе презентувати, щоб бути конкурентоспроможними на сучасному ринку праці.  Крім навчання та практики, учні Колківського ВПУ беруть активну участь й здобувають перемоги у найрізноманітніших регіональних й навіть всеукраїнських конкурсах, самі знімають навчальні фільми, втілюють екологічні проекти. Також училище дружить з Волинською філармонією, Волинським народним хором та камерним оркестром «Кантабіле» – запрошує музичні колективи до себе з концертами, дбаючи про всебічний розвиток учнів. А бібліотека цього навчального закладу взагалі визнана найкращою серед сільських книгозбірень України. А ще учні разом з педагогами займаються волонтерством. Вони плетуть маскувальні сітки, відправляють на фронт власну випічку, перекручене сало, сухі борщові суміші, шлють бійцям листівки і малюнки, а також голубів миру. І коли віддзвонюється солдатик з Лисичанська чи Волновахи, Новокатеринівки чи Новотроїцького, Миколаївки, Славного, Новотошківського, Широкиного, Костянтинівки чи Станиці Луганської й дякує за підтримку, ось тоді для усіх настає найщасливіша мить й на очах проступають сльози. Бо справді дуже благородну справу роблять. Не випадково Колківське ВПУ за волонтерську діяльність нагороджено й високою церковною відзнакою – медаллю «За жертовність і любов до України». Її директору училища Людмилі Панасюк особисто вручив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися