У Луцьку кліщі атакували рибалок
Волинь

У Луцьку кліщі атакували рибалок

12 травня 2016, 09:04
0
0
Сподобалось?
0

На Волині почастішали випадки укусів людей кліщами. Від початку року вже кілька потерпілих опинилося в обласній інфекційній лікарні. Їм поставили діагноз «кліщовий бореліоз» (хвороба Лайма).

– Нещодавно виписали молодого лучанина, котрий потрапив до нас після риболовлі на Стиру, – розповідає заступник головного лікаря Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський. – У нього діагностували хворобу Лайма.

Чоловік звернувся до медиків по допомогу, помітивши перші симптоми недуги. У нього з’явилися почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у тілі, млявість. Інфекціоністи кажуть: якщо не почати лікування на ранній стадії, то хвороба може призвести до ураження різних органів – шкіри, суглобів, м’язів, нервової та серцево-судинної системи – й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування паразита: протягом першої доби ймовірність інфікування незначна, а от у кінці третьої наближається до ста відсотків.

Окрім хвороби Лайма, кліщі можуть стати причиною розвитку ще двох небезпечних недуг – кліщового вірусного енцефаліту та марсельської гарячки. Остання реєструвалася лише на території АР Крим.

Що робити, щоб не допустити укусу? Обов’язково, збираючись на прогулянку на природу, одягайте головний убір та сорочку чи светр з довгими рукавами, які щільно прилягатимуть до тіла. Вдома ретельно огляньте себе та дітей, чи, бува, кліщ таки не присмоктався (особливу увагу приділіть ділянкам, покритим волоссям). Одяг після відпочинку слід витрусити й відразу випрати.

Що робити, якщо кліщ усе ж є на тілі? Змастіть його олією й повільно витягніть разом з хоботком (не лише сам «животик»), розхитуючи кровососа пальцями. Після видалення паразита змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Самого шкідника найкраще спалити, а за людиною спостерігати два тижні, чи не підвищиться температура, не з’явиться на місці укусу почервоніння й інші неприємні симптоми. Якщо ви самі не можете витягнути кліща, негайно зверніться до найближчого травмпункту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися