Найкращі родовища бурштину на Волині віддали комунальному підприємству
Волинь

Найкращі родовища бурштину на Волині віддали комунальному підприємству

19 травня 2016, 18:18
0
1
Сподобалось?
1

Близько 20 тисяч гектарів надр надали депутати волинської обласної ради комунальному підприємству «Волиньприродоресурс», яке, зокрема, займатиметься розвідкою покладів бурштину. Відповідно до прийнятого рішення, підприємство розпочне свою діяльність у Маневицькому районі, де, як відомо, нелегальні бурштинокопачі намагалися створили новий «клондайк» на зразок тих, які на сьогодні діють на Житомирщині та Рівненщині.

Дискусія навколо проекту щодо погодження надання надр КП «Волиньприродоресурс» була гострою, оскільки частина депутатського корпусу звертала увагу на відсутність закону, який би унормував видобуток сонячного каменю. Також обґрунтовано перестороги в окремих обранців громади виникали через те, що досі невідомо, хто буде директором комунального підприємства. Діюча більшість усі зауваження відкинула і підтримала проект рішення. Всього за нього проголосували 38 депутатів. Головний аргумент прихильників – треба поспішати, адже скоро нелегальні бурштинокопачі вивезуть усе каміння за кордон і нічого не залишать волинській громаді.

Що цікаво, «Волиньприродоресурс» не займатиметься безпосередньо видобутком, а лише розробкою і потім видаватиме дозволи на промислові роботи потенційним інвесторам. До речі, в майбутньому це може стосуватися не лише бурштину, а й, скажімо, торфу, сапропелю, фосфатів.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця обґрунтовуючи доцільність голосування за передачу надр КП «Волиньприродоресурс» навіть накреслив приблизну схему розподілу прибутків. Так інвестор має сплачувати 50-70 відсотків заробленого на корисних копалинах. Доля обласної казни при цьому складе 50 відсотків від загальної суми, по 25 повинні отримати бюджети району та сільських рад. Зі свого боку обласна рада в особі КП «Волиньприродоресурс» контролюватиме чи дотримуються інвестором усі вимоги не тільки щодо фінансових розрахунків, а й щодо рекультивації земель.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися