Зниклого комбрига 51 ОМБР Пивоваренка ідентифікували за ДНК
Волинь

Зниклого комбрига 51 ОМБР Пивоваренка ідентифікували за ДНК

1 червня 2016, 02:49
0
0
Сподобалось?
0

Однією із найбільш загадкових сторінок трагедії 51 окремої механізованої бригади з Володимира-Волинського в Іловайській трагедії залишається доля комбрига Павла Пивоваренка. Навколо цієї історії є багато чуток. Його досі немає ні серед живих, ні серед мертвих. Хтось приписував йому зраду і виїзд у Росію, хтось вважав героєм, який загинув разом зі своїми підлеглими.

«Український тиждень» чимало уваги приділив аналізу Іловайської трагедії, левова частка розслідування присвячена й Павлу Пивоваренку.

Він очолив 51 ОМБР після того, як від командування був усунутий Володимир Яцків у зв’язку з розстрілом блокпосту під Волновахою.

Як стверджує «Український тиждень», у фатальний кривавого розстрілу українських військових 29 серпня 2014 року Павло Пивоваренко їхав на броні БТРа попереду колони 51-ї бригади та 40-го батальйону територіальної оборони «Кривбас». Пізніше полковник пересів на БМП 529. Коли колона в’їжджала в урочище Червона Поляна, там у кілька рядів стояла російська техніка: спочатку – танки, потім – БМП, потім – гаубиці Д-30. Танки та батарея почали стріляти. Частина колони змогла розгорнутись, та повернулась на основну дорогу – вбік хутора Горбатенко та Новокатеринівку. БМП, на якому їхав полковник Пивоваренко, також вирвалось з Червоної Поляни та навіть проскочило хутір Горбатенко, де слідом за ним прийняли бій з російськими десантниками бійці підрозділів МВС «Дніпро-1», «Миротворець», «Херсон» та «Світязь».

«Свідків, які б бачили на власні очі смерть полковника Пивоваренка немає. Бо вони, швидше за все – всі загинули. Судячи з усього, БМП, на якій проривався комбриг – це та сама бойова машина, яка залишилась на одинці серед ворогів на дорозі поміж хутором Горбатенко та селом Новокатеринівка, та до останнього відбивалась від них. Це саме та БМП, в якій 14-го вересня 2014 року пошуковцями групи «Евакуація-200» («Чорний тюльпан») було  вилучено рештки 3-х бійців. Двоє з них – військовослужбовці 2-го взводу 7-ї роти 3-го батальйону Ігор Кушнір та В`ячеслав Іонов. Ім`я третього теж вдалось попередньо встановити. Але, на жаль, доки що він вважається таким, що буцімто перебуває в полоні», - йдеться у матеріалі.

Безпосередньо на броні цієї БМП з Іловайського котла проривалось троє військовослужбовців. Їх тіла лежали поруч з палаючим БМП і їх забрала група полковника Палагнюка 30-го серпня 2014 року. Разом із тілами ще 87 загиблих, які були доставлені до моргу Запоріжжя. Серед тих, кого тоді, 30-го серпня, привезли на подвір`я запорізького обласного відділу судово-медичної експертизи, був і Павло Пивоваренко. Він був абсолютно впізнаваний, в оригінальній мультикамівській формі, яку придбала дружина, з оригінальною розгрузкою для автоматних ріжків. Бронежилет був акуратно знятий, так само, як і кобура з пістолетом, що завжди висіла у комбрига на портупеї. Правда, полковничий погон на грудях був відсутній: перед проривом комбриг наказав зняти всі знаки розрізнення.

Медичне обслідування показало, що полковник мав поранення в ногу, дістав ушкодження в спину та загинув внаслідок потрапляння осколку в голову.

У морзі працювали представники військової прокуратури та Збройних Сил України. Але чомусь Пивоваренка ніхто не «опізнав». Попри те, що один з офіцерів, які збирали загиблих 30-го серпня, чітко чув по рації повідомлення колеги: «Я підняв Пивоваренка!».

Трохи пізніше дружині Павла Васильовича Світлані зателефонували з управління Сухопутних військ Збройних Сил України та, аби вона забрала речі чоловіка. Окремо, через знайомого офіцера, дружині передали «Посвідчення офіцера». У документі залишилась одна специфічна ознака, по якій можна досить впевнено стверджувати – він був при загиблому у момент смерті!

Пивоваренка поховали на Кушугумському кладовищі у Запоріжжі, як неідентифікованого № 3191. Наприкінці 2014 року ДНК-експертиза показала, що загиблий № 3191 – це Павло Васильович Пивоваренко. Але потрібно було ще 8 місяців (хоч це займає кілька днів), аби підтвердити ці дані. Слідчий МВС закрив справу, про що і повідомив родині. Подивитись фотографії загиблого та остаточно упізнати загиблого родина змогла лише завдяки стороннім людям, не байдужим до героїв своєї країни.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися